Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2010. Október)

XX. évfolyam 10. szám 2010. október
Új közösségi tér, a Plul malom térsége

Szeptember 26-án nevezetes esemény színhelye volt a Plul malom térsége. Mint ismeretes, a csopaki önkormányzat Balogh Balázs segítségével megpályázta az „Európai Unió Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapjából nyújtandó, a vidéki örökség megőrzésére igénybe vehető támogatását.

Így erre a beruházásra ez a pályázat szerzett Csopaknak 17 millió 670 ezer Ft-ot. Az uniós pályázat segítségével 2010-ben elkészült egy új vízikerék, a volt molnárlakás átalakítása után ide került a Helytörténeti Gyűjtemény. Mivel a malom udvara évek óta otthont ad különböző rendezvényeknek, így vált szükségessé a malom és környékének új kialakítása és a kemence-tűzhely és flekkensütő főzőhely építése is.Steinhausz György helytörténész, még alpolgármesterként vállalta a beruházás avató beszédét, amelyben részletesen szólt a csopaki vízimalmok, így a Plul malom történetéről. Mint mondta: a Séd vízfolyása évezredek óta változatlan. Még a rómaiak is a Séd mellé építették a téglaégető kemencéjüket a mai focipálya területén. Csopakon hat malmot hajtott egykoron a Nosztori forrásokból eredő Séd vize. Így tehát évszázadok óta egy helyen vannak malmaink, még ha újjáépítették is, ahogy ezzel a malommal is történt. (A cikk folytatása a Halászbokorban.)
Segítség a devecseri önkormányzatnak
Az október 3-án megválasztott csopaki képviselő-testület első, október 15-i munkaülésére az eddigiektől eltérően viszonylag kevés napirendi pontot javasolt Ambrus Tibor polgármester. Elsőként döntöttek arról, hogy – a fizetőképesség fenntartása érdekében – a működési feladatok finanszírozásához átmenetileg 30 millió forint összegű, 1 éves futamidejű folyószámla hitelkeret igénybevételére szerződést kötnek az OTP Bank NyRt-vel. Bár az önkormányzat jelenleg szabad pénzeszközökkel rendelkezik, de szükség lehet  likvid hitel felvételére. Az Oktatási Törvény nyáron történt módosítása miatt szükség van az általános iskola pedagógiai programjának változtatására. A tantestület a tanévnyitó értekezleten úgy határozott, hogy a törvény által biztosított két változat közül a második év végétől a negyedik év félév végéig a hagyományos osztályozást használják. A testületi ülésen elhangzott, hogy első osztályban a jövőben is csak szülői kérésre lehet a tanulóval évet ismételtetni.A képviselők döntöttek a kerékpárút kivitelezésének műszaki ellenőréről, valamint arról, hogy a Plul malom térsége kertészeti munkáinak elvégzésével az Aestus Bt-t bízzák meg. A polgármester javaslatára megszavazták, hogy az önkormányzat félmillió forinttal segíti a vörösiszap katasztrófa devecseri károsultjait, ezzel együtt eljuttatták Devecserbe a református egyház által gyűjtött pénzt, valamint a lakossági adományokat. Határoztak arról, hogy egy devecseri sérültnek elengedik a strandon keletkezett 26 ezer forintos vízdíjtartozását.
„Tudásuk, élettapasztalatuk segítség számunkra”
Az Idősek Világnapja alkalmából rendezett csopaki összejövetelen terített asztal várta a település idős polgárait. Huszár Péterné iskolaigazgató köszöntőjében elmondta, Csopakon 148 a 70 év feletti lakosok száma, név szerint említette a 90. életévüket betöltötteket: Király Lajost, Bánhegyi Ferencnét, Steinhausz Bélánét, Rádóczy Gyulát és a legidősebb, 1914-ben született Sári Dénest. A jelenlévők most is örömmel üdvözölték a veszprémi Petőfi Színház művészét, Módri Györgyit, aki jóízű, időnként pikáns humorral, közismert dalokkal, tánccal szórakoztatta a vele együtt éneklő időskorúakat. A művésznő nem hagyhatta ki, hogy az asztal mellől „elcsábítsa” Kis Zoltánt, és „duettet” énekeljen vele. A vidám műsort követően Ambrus Tibor polgármester mondta el a jeles nappal kapcsolatos gondolatait. Sütő Andrást idézte, aki szerint : Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi, a világ nem vele kezdődött. Majd így folytatta: A mi világunk is szüleink, nagyszüleink, az Önök életével, munkájával kezdődött. Önök építették azt a Csopakot, amiben a mi generációnk egy újabb nemzedék jövőjét alapozhatja meg. Tudásuk, élettapasztalatuk segítséget jelent számunkra. Önök megtették azt amit a közösség, a család várt Önöktől, most a nyugodt, békés pihenés a dolguk. Az ember életének is megvan a maga négy évszaka, az idős kor az élet rendje, az éretté válás korszaka, életbölcsességgel, gazdag tapasztalattal. Kérjük a Jóistent, hogy adjon még sok-sok lágy, simogató tavaszt Önöknek. A polgármester elismeréssel szólt a Csopak Nyugdíjas Klub munkájáról, az „ezüsthajú, aranyszívű” idősek részére szervezett sokrétű programokról. A mondás szerint: A szívnek nincsenek ráncai…Beszéde végén Ambrus Tibor egy verssel köszöntötte a világnapi esemény résztvevőit. Akik kötetlen beszélgetés közben fogyaszthatták el két kiváló szakács, Nagyné Andok Marika és Márványné Margitka által készített csopaki aprópecsenyét rizzsel, a gesztenyepürét és kóstolgathatták az elmaradhatatlan csopaki bort.
Dicsőség a Hősöknek!
Október 23-án a csopaki művelődési házban az általános iskola diákjainak korabeli dokumentumokat is idéző műsorával kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepség. A közönség idősebb részének emlékeit felkavaró, a fiataloknak sok tanulsággal szolgáló előadást Kiss Zoltán, az iskola magyar-történelem szakos tanára szerkesztette és rendezte, a kórust Palcsák Ildikó vezényelte, az egyszerű, de kifejező díszlet pedig Máhl Ildikót dicséri.  Ünnepi beszédet Steinhausz György, Csopak díszpolgára mondott: -    54-évvel ezelőtt „meghasadt az égbolt”! Miért is lett elege a magyarságnak a kommunista elnyomásból? Milyenek is  voltak azok az ötvenes évek? Mit is várt  a II. Világháború nyomorúsága és pusztítása után a magyar nép? Semmi mást csak békés dolgos demokráciát. (A cikk folytatása a Halászbokor újságban.)
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.