Egészséges Csopakért Program

Egészséges Csopakért Program logó

A tudatos fejlődés és az emberek tudatos gondolkodásának következtében nem csak a nők, hanem a férfiak átlag életkora is megnőtt. Fontos számunkra, hogy a megnövekedett élettartam jó egészséggel társuljon, szükséges, hogy az emberek aktívan részt vegyenek a betegségek megelőzésében! Ezért létrehoztuk az Egészséges Csopakért Programot, amelynek célja, a csopaki lakosság egészségének megőrzése. 
 

Az Egészséges Csopakért Program egyik legfontosabb célkitűzése annak elősegítése, hogy a község egészségügyi ellátása a csopakiak igényeinek és szükségleteinek megfelelően fejlődjék.

A lakosság még mindig nem törődik kellőképpen az egészségével, nem él a szűrővizsgálat adta lehetősséggel, éppen ezért sokszor a betegségek felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. Mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására van szükség. Mindenkinek meg kell értenie, hogy az időben felfedezett betegség gyógyítható, a szűrővizsgálat pedig életet menthet.

Európa szerte, így Magyarországon is számos olyan betegség szerepel a statisztikák vezető helyein, amelyek jó részénél odafigyeléssel, egészségtudatosabb életmóddal a kialakulás valószínűsége jelentősen csökkenthető, esetleg későbbi életkorra halasztható, az időben történő észleléssel és kezeléssel pedig lecsökkenthető a későbbi szövődmények esélye. Ilyen betegség például a magasvérnyomás betegség vagy akár az időskori (2-es típusú) cukorbetegség.

Annak ellenére, hogy egyre több információ áll rendelkezésünkre a sikeres egészségmegőrzéshez, a lakosság egészségtudatosságában, többek között a szűrővizsgálatokon való részvételben még jelentős elmaradás mutatkozik. Mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására van szükség. Mindenkinek fontos megértenie, hogy az időben felfedezett betegség sokszor egyszerűbben gyógyítható, a szűrővizsgálat pedig akár életet is menthet.

Az Egészséges Csopakért program fókuszpontjában a prevenció és az egészség megőrzése áll. A prevenciónak több szintje létezik. Elsődleges célja a betegségek kezelésével szemben azok megelőzése, amennyiben mégis kialakult már valamely betegség a cél annak mielőbbi felismerése célzott szűrővizsgálatok segítségével.

A prevenció szintjei:

  • Elsődleges prevenció: az egészség általános védelme, az betegségek bekövetkezésének, az egészségkárosodásnak a megelőzése. Például egészséges táplálkozás népszerűsítése, testmozgás, fizikai aktivitás előtérbe helyezése, egészségkárosító hatások elkerülése pl. dohányzás elleni programok. Fertőző betegségekkel szembeni védettség kialakítása (védőoltások).
  • Másodlagos prevenció: megbetegedések korai felismerése, hogy a megfelelő és hatásos kezelés mielőbb, még a betegség korai szakaszában megkezdődhessen. Erre a prevenciós formára biztosítanak lehetőséget a szűrővizsgálatok pl. vércukormérés, koleszterin szint meghatározás, vizeletvizsgálat stb.
  • Harmadlagos prevenció: felépülés, szövődmények megelőzése és a rehabilitáció elősegítése.

Mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és tájékoztatására van szükség. Mindenkinek meg kell értenie, hogy az időben felfedezett betegség gyógyítható, a szűrővizsgálat pedig életet menthet.

Rövidebb távú célunk, hogy szűrővizsgálatok segítségével időben kiszűrjük a betegségeket, szükség esetén megfelelő szakemberhez irányítva már korai stádiumban megfelelő kezeléshez juttatva a beteget. Hosszú távú célunk, hogy az elsődleges prevenció módszereivel élve csökkentsük a betegségek előfordulását ezzel javítva a lakosság egészségi állapotát.