Nem kötelező védőoltások

védőoltások ikon

Tisztelt Lakosság!

Létrehoztuk az oltas.csopak.hu oldalt, ahol tájékoztatást kaphatnak dr. Imre Bence háziorvostól a COVID járvánnyal kapcsolatos legfontosabb információkról.

27/2018.(II.12.) ÖKT számú határozat: Csopak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a nem kötelező védőoltásokat (bárányhimlő elleni, a csecsemők vírusos hasmenése elleni, a 12 éves fiúk HPV elleni, a 8. osztályosok, illetve csecsemők agyhártyagyulladás elleni és a 65. év felettiek tüdőgyulladás elleni védőoltást) térítésmentesen biztosítja a szociális keret terhére. A részletes tudnivalók letölthetőek a www.csopak.hu oldalról.

Agyhártyagyulladás elleni védőoltás

A meningococcus meningitisz az agyat és a gerincvelőt körülvevő vékony hártya súlyos, potenciálisan halálos lefolyású fertőzése (agyhártyagyulladás, vérmérgezés), melyet többféle meningococcus baktérium is okozhat.

A BETEGSÉG NAGYON GYORS LEFOLYÁSÚ ÉS 24-48 ÓRÁN BELÜL ÉLETET VESZÉLYEZTETŐVÉ VÁLHAT.

A meningococcus csoportok előfordulása változó, dinamikus és kiszámíthatatlan, ezért érdemes megfontolni a széles körű védelmet nyújtó vakcinák alkalmazását, különösen a csecsemők és serdülők számára.

A betegség szoros kontaktus során terjed emberről emberre, zsúfolt körülmények között különösképpen. Rendkívül GYORS lefolyású, de a kezdetekkor könnyen megtévesztő vagy FÉLREVEZETŐ, mivel a fellépő tünetek MÁS BETEGSÉGEK esetében is jelentkeznek.

Leginkább veszélyeztetettek:

  • A 2-5 éves kor alatti csecsemők és kisgyermekek, mert az immunrendszer éretlensége miatt nem megfelelő a tokos baktériumok elleni védekezésük
  • A serdülők és fiatal felnőttek, az életviteli szokásaik és a körükben megfigyelhető tünetmentes hordozás magas aránya miatt
  • Kollégiumok lakói, fegyveres testületek és katonaság tagjai

Megelőzés védőoltással:

  • A meningococcus infekció elleni védekezés egyetlen hatékony módja a megelőzés
  • A betegség megelőzhető meningococcus betegség elleni védőoltással. A vakcináció különösen ajánlott csecsemőknek, immunrendszerük éretlensége miatt, illetve serdülőknek, mivel ők kikerülve az addigi közösségből, az új közegben (főiskola, kollégium, egyetem) nagyobb eséllyel kaphatják el a betegséget.

Bárányhimlő elleni védőoltás

Magyarországon a bárányhimlő a leggyakoribb bejelentett fertőző betegség. Évente 35-40 ezer esetet regisztrálnak: a gyermekek többsége az óvodáskor végéig elkapja a fertőzést. A betegség legtöbbször enyhe lefolyású és magától gyógyul, de egyeseknél súlyos szövődmények is kialakulhatnak, akik emiatt kórházba kerülhetnek. Itthon évente 350-400 kisgyermek szorul kórházi kezelésre bárányhimlő miatt.

Ennek ellenére sokan még ma is azt gondolják, hogy a bárányhimlőn minden gyermeknek át kell esnie, de ez nem így van! Sajnos a leggondosabb anyuka sem tudhatja előre, hogy melyik kisgyermeknél okoz majd enyhe vagy súlyos tüneteket a betegség. A kiütésekkel, viszketéssel, lázzal járó, és akár 2-3 hétig is elhúzódó bárányhimlő-fertőzés ugyanis nemcsak életre szóló hegeket, de súlyos esetben életveszélyes szövődményeket – tüdőgyulladást, bőr és a bőr alatt lévő lágyrészek gyulladását és idegrendszeri komplikációkat – is okozhat.

Megelőzés védőoltással

A bárányhimlő ma már megelőzhető kétadagos védőoltással. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) ajánlása szerint a gyermekek 16-18 hónapos korában ideális beadatni.  
A szabályoknak megfelelően beadott védőoltás a bárányhimlő elleni védekezés leghatékonyabb eszköze.

Rotavírus okozta megbetegedés elleni védőoltás

A rotavírus egy apró kórokozó, amely a csecsemőknél és a kisgyermekeknél előforduló heveny hányás és hasmenés egyik leggyakoribb oka.

A gyermekek többsége 5 éves koráig átesik a fertőzésen, emiatt sok édesanya hajlamos a rotavírus-fertőzésre jelentéktelen gyermekbetegségként tekinteni. Ez azonban tévedés: a kórházi kezelést igénylő hasmenéses betegségek 40%-nak hátterében éppen a rotavírus áll. Ráadásul az első, hevesebb tünetekkel jelentkező betegséget a későbbiekben további rotavírus fertőzések is követhetik.

Hogyan fertőződhet meg a gyermeke?

Gyakori tévhit, hogy a rotavírus tipikusan koszos, rendezetlen környezetben terjed. Ez nincs így: a rotavírus gyakorlatilag bárhol jelen lehet a gyermeke körül. A rotavírus a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről, játékokról juthat be a gyermek szervezetébe, de a légúti terjedés lehetősége is valószínű. A rotavírus napokig életben maradhat a szennyezett felületeken, és megfertőzheti azokat, akik kapcsolatba kerülnek vele. Még ha az otthonában nincs is jelen a vírus, gyermeke könnyen megfertőződhet bárhol, ahol sok gyerek játszik együtt – például a bölcsődében vagy az óvodában.

Hogyan védekezhetünk ellene?

A higiénia fontos, de csak korlátozott védelmet nyújthat a rotavírus terjedésével szemben. A védőoltás azonban hatékonyan előzi meg a súlyos, kórházi kezelést igénylő eseteket. Azokban az országokban, ahol a rotavírus elleni oltást rutinszerűen adják, jelentős visszaesést mutattak ki a rotavírus miatti kórházi kezelésekben.

Megelőzés védőoltással

A korai védelem kulcsfontosságú a csecsemőknél, mert őket veszélyezteti leginkább a kiszáradás. Kisbabáját már 6 hetes korától fájdalommentesen beoltathatja szájon át adható védőoltással.

HPV elleni védőoltás fiúknak

A HPV (humán papilloma) vírus elsősorban arról ismert, hogy ez a vírus a felelős a méhnyakrák kialakulásáért hölgyek esetében. Azonban a vírus nem csupán rájuk jelent veszélyt, több rossz és jóindulatú daganatos elváltozást okozhat, a rendkívül kellemetlen és olykor fájdalmas nemi szervi szemölcsök kialakulását is eredményezheti férfiakban.

Férfiakban ez a vírus felelhet továbbá egyes végbélrák és péniszrák típusok kialakulásáért és újabban egyes fej-nyak régióban kialakuló daganatokért is felelőssé teszik.

Éppen ezért egyes országokban már a fiúkat is oltják HPV elleni védőoltással. Magyarországon egyedülálló kezdeményezés, hogy Csopakon a lányok kötelező HPV oltása mellett, most a fiúknak is szeretnénk elérhetővé tenni ezt a védőoltást.

A betegség elsősorban szexuális úton terjed, így a védőoltást leginkább a szexuális élet megkezdése előtt célszerű beadni.

Pneumococcus okozta tüdőgyulladás elleni védőoltás

Számos kórokozó okozhat tüdőgyulladást, azonban a fogékonyabb korcsoportokat, úgymint az idősebbeket célszerű védőoltásban részesíteni a Streptococcus pneumoniae (pneumococcus) nevű baktérium okozta tüdőgyulladás ellen, mivel a fogékonyabb szervezetekben, ez a kórokozó súlyos lefolyású megbetegedést okozhat, amely a védőoltással nagy eséllyel megelőzhető.