Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2010. Június)

XX. évfolyam 2. szám 2010. június
Segítség az árvízkárosult településeknek

A képviselő-testület június 22-i ülésén napirend előtt Ambrus Tibor polgármester tájékoztatta a testület tagjai dr. Kovács Imrével, a Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal veszprémi kirendeltségének vezetőjével folytatott telefonos beszélgetéséről.

Mint mondta, az elmúlt időszakban átfogó vizsgálatot végeztek a csopaki polgármesteri hivatalnál és a kirendeltségvezető szerint semmilyen problémát nem találtak. Ez a jegyző és a hivatal dolgozói munkájának elismerését is jelenti.Első napirendként  a képviselők megvitatták az árvízkárosult települések megsegítésére indított akció addigi eredményeit, a további elképzeléseket. Elhangzott: az önkormányzat felhívására június 22-ig több mint 115 család juttatott el pénzadományokat, ruhaneműket, tartós élelmiszereket, tisztítószereket, háztartási eszközöket a gyűjtő helyekre. A szervezésben külön-külön az egyházak és a Vöröskereszt is résztvett. A testület egyetértett azzal, hogy az önkormányzat az anyagi és a tárgyi adományokat a borsodi Szendrő városához juttassa el. Többen felajánlották a szállítási kapacitást. Ambrus Tibor elmondta, hogy a szendrői általános iskolások közül egy csoportot egy hétre teljes ellátással és gazdag programmal vállalnak. A képviselők támogatták Guáth Imre, bizottsági elnök javaslatát, hogy a képviselői tiszteletdíj 10 százalékát, a polgármester hozzájárulását , összesen félmillió forintot utalják a szendrői önkormányzatnak. A Csopak Nyugdíjas Klub elnökeként közölte, hogy a közösség döntése értelmében az idei  százezer forintos működési támogatást is felajánlják az árvízkárosultaknak. Tislér Géza tiszteletes bejelentette, az egyház 200 ezer forintot gyűjtött össze, ezt Felsőzsolcának juttatták el. Varga József képviselő javaslatára a testület úgy döntött, hogy a várhatóan elhúzódó helyreállítási munkák segítésére a következő 2-3 évben 300-300 ezer forintot biztosítanak a költségvetésből, ugyancsak vállalják 30 gyermek táboroztatását. A képviselő-testület a közbeszerzési eljárás eredményéről is határozott, a molnár lakás és a malomkerék felújítására az egyetlen ajánlattevőt, a Steindach Kft-t bízza meg, bruttó 21 489 644, illetve 2 701 929 forint értékben. A kivitelezés határideje augusztus 20. Egyelőre nem foglalkoznak a Szent József forrás felújításának tervezői megbízásával, erre legutóbb 1,1 milliós ajánlat érkezett. A Polgári Kör kezdeményezésére elvileg egyetértettek azzal, hogy Csopak területén – a szükséges hatósági eljárások után – Trianon emlékmű létesüljön. Döntöttek a Csopak könyv és a prospektus ismételt kiadásáról. Árajánlatot kérnek a 73-as út és az Arácsi út kereszteződésében megvalósítandó gyalogátkelő hely kialakítására. 2010-ben 5 fő közmunkás részére biztosítanak munkát 5-6 hónapra.
A balatonfüredi térség labdarúgó utánpótlását szolgálja az a megállapodás, amelyet az önkormányzat nevében Ambrus Tibor, Csopak polgármestere és Majer Tamás, a Balatoni Kölyök LC-Csopak elnöke írt alá. A jövőben  Csopak lesz az ifjú focisták edzéseinek és a mérkőzéseinek helyszíne.
Erőre kap a felnőtt sport is
Előző számunkban már bemutattuk a Glázer Róbert szakmai irányításával működő, mostantól Balatoni Kölyök LC – Csopak néven futó klubot. Szándékaikat megerősítették a klub vezetői azon a sajtótájékoztatón, amit a csopaki önkormányzattal kötött megállapodás aláírásakor tartottak. Ambrus Tibor polgármester kijelentette: Csopak sportszerető település és a képviselők is támogatják ezt a tevékenységet. Amit igazol, hogy eddig is számos fejlesztést hajtottak végre, és terveik között szerepel műfüves pálya, sporttábor, edzőközpont kialakítása. Az együttműködés révén erősítést kap a csopaki labdarúgás, s bár az utánpótlás központ elsősorban a gyermekekről szól, a felnőtt sport is erőre kaphat.
Tapasztalatcsere a bolgár partnertelepülésselA bulgáriai Kavarna városa elöljáróinak közelmúltban Csopakon tett látogatását képviselőkből, civil szervezetek és intézmények vezetőiből álló önkormányzati delegáció viszonozta. A 14 ezer lélekszámú tengerparti település Szent György napi ünnepségsorozatra invitálta a csopakiakat és a szlovák, valamint lengyel partner önkormányzatok küldötteit. A látogatásról Ambrus Tibor polgármester a következőket mondta:-  Kavarna Várnától északra, egy kilométerre fekszik a tengerparttól, ugyanakkor lakói többségében mezőgazdasági tevékenységgel, például szőlőműveléssel foglalkoznak. Terveik között szerepel a  csodálatos természeti környezet idegenforgalmi vonzerejének hasznosítása, szállodát is kezdtek építeni. Nagy érdeklődést mutatnak az ilyen irányú csopaki kezdeményezések, gyakorlat iránt, ez is indította őket a velünk történő kapcsolatfelvételre. Az ott aláírt megállapodásban a barátság elmélyítése mellett rögzítettük a turisztikával, borászattal kapcsolatos tapasztalataink kölcsönös cseréjét, egymás támogatását, segítését.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.