Volt egyszer egy EFOP pályázat Csopakon…

Az EFOP 1.5.2-16-2017-00001 számú, Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben Tihany térségben című pályázatban 2018 elejétől 2020 elejéig Csopak mellett Tihany, Balatonakali, Aszófő, Balatonudvari és Örvényes önkormányzata vett részt. A pályázat keretében számos térítésmentes program és beruházás valósulhatott meg Csopakon, melyeket az alábbiakban gyűjtöttünk csokorba.

A szolgáltatásfejlesztés keretében a teljes közösség biztonságát és kényelmét szolgáló befektetések valósulhattak meg, így megújult Csopak térfigyelő kamerarendszere, a strand Wi-Fi-hálózata és a csopak.hu weboldal is bővült interaktív térkép funkcióval.

A közösségépítő programok közül a közkedvelt Filmklub-sorozat ívelte át az egész pályázati időszakot, ami során többek között Eperjes Károly és Haumann Péter színművészek is elhozták Csopakra 1-1 ikonikus filmjüket, melyek megtekintését közvetlen hangulatú közönségtalálkozók követték.

Ezen kívül számos további program megvalósulását tette lehetővé a pályázat, mint a nagy sikerű zenés-táncos Moldvai- és Sváb-estek 2018-ban; a színes programokkal kibővített Majális és Heppiend rendezvények 2019-ben. Ezeken kívül mindkét évben megrendezhettük Közösségi befőzőnapunkat és Településszépítő akciónkat pályázati forrásból. Mindegyiket kifejezetten sikeresnek tekintjük, hiszen a csopaki civil szervezetek szép számban képviseltették magukat a rendezvényeken.

Az Egészséges Csopakért Program keretében 2018-ban és 2019-ben is megtartottuk Egészségnapunkat, melyeken széles körű egészségügyi szűrővizsgálatokkal és előadásokkal vártuk a csopakiakat. A program részeként továbbá számos védőnői és szakpszichológiai előadás, illetve előadás-sorozat került megrendezésre, melyeken szó esett a gyermekgondozástól a párkapcsolati kérdéseken át a sikerességhez vezető útig számos érdekfeszítő témáról.

Továbbá különböző egészségmegőrző foglalkozások (óvodás gyógytorna, kismama torna, női alakformáló torna, nyugdíjas gyógytorna, meridián torna) zajlottak 2019 folyamán heti rendszerességgel elsősorban a Kultúrházban. A legnagyobb sikert azonban kétségkívül dr. Eőry Ajándok természetgyógyászatról szóló 7 alkalmas előadás-sorozata aratta.

A pályázat keretében megvalósuló munkaerőpiaci képzések – informatikai, pénzügyi, jogi, német, angol kurzusok– elsősorban a pályázat szempontjából hátrányos helyzetűeket célozták meg, így kiemelten a pályakezdő fiatalokat, aktív korú álláskeresőket, 50 év felettieket, GYED-ről, GYES-ről visszatérőket. A képzések célja volt, hogy hozzájáruljanak az álláskeresés megkönnyítéséhez, így egyúttal a munkába álláshoz is és a gyakorlati életben hasznosítható tudást adjanak át az érdeklődőknek.

Reményeik szerint a lakosság döntő többsége talált olyan programot a fentiek között, melyet hasznosnak és értékesnek tart. Csopak Község Önkormányzata a továbbiakban is törekszik mind pályázati-, mind saját forrásaiból a közkedvelt és sikeres kezdeményezések folytatására.