Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2011. Szeptember)

XXI. évfolyam 9. szám 2011. szeptember
Értékelték a féléves eredményeket

Bár egy éves költségvetés félévi végrehajtásáról készített beszámoló még nem ad igazi támpontot az éves teljesítéshez, a képviselő-testület szeptemberi ülésén a jogszabálynak megfelelően megtárgyalta a mérleget. A részleteket Guáth Imre bizottsági elnök ismertette, Ambrus Tibor polgármester pedig kiegészítette a könyvvizsgáló jelentésével. Ez utóbbiból idézett: Csopak község önkormányzatának gazdálkodása 2011. első félévében stabil, likviditási gondoktól mentes volt, költségvetésében még rendelkezik tartalékokkal. A képviselő-testület foglalkozott még az öko-kemping tervezésének, a Fürdő utcai domboldal beépítésének előkészítésével, döntött a fogorvosi rendelő értékesítéséről. Kiírták a szociális bérlakások bérletére vonatkozó pályázatot. Döntöttek arról is, hogy csatlakoznak a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat 2012. évi fordulójához.

Több mozgás – egészséges életmód Az év elején lapunkban leközöltük Eszenyi Bernadett önkormányzati képviselő 8 év 16 sportág címen kidolgozott és a képviselő-testület által elfogadott iskolai sportkoncepcióját. Amelynek a lényege, hogy a kötelező testnevelési órán túl több sportágon keresztül egészséges mozgásra késztesse a gyerekeket, közben kiderüljön, hogy kinek melyik sportághoz van tehetsége. Az általános iskola befogadta, ebben a tanévben el is indította az elképzelést. Huszár Péterné igazgató elmondta, a diákok önkéntes alapon választhattak a sportágak közül. Így alakult ki az első félév programja, e szerint heti egy órában az elsőosztályosok a gumiasztalon próbálhatják ki a sajátos mozgás elemeit, a másodikosok a tékvandóval ismerkedhetnek meg, a harmadikosok a stratégiai játékokban jeleskedhetnek , a negyedik-ötödik osztályosok úszásra járnak majd Balatonfűzfőre, a 6-7. osztályosok pedig a vitorlázásban mutathatják meg ügyességüket. A második félévben változnak a sportágak. Tény, hogy a koncepció több sportszer beszerzését is megcélozta, ennek azonban egyelőre nincsenek  meg az anyagi fedezetei, ezért az önkormányzat hozzájárulásával csak a kevésbé költségigényes sportágakkal kezdtek. A megfelelő szakemberek rendelkezésre állnak. Az első  tapasztalatok azt mutatják, hogy mind a szülőknek, mind a diákoknak kedvére van ez a program, s a következő években várhatóan a többi sportszer fokozatos beszerzésére is lehetőség nyílik.

Közönségsikert aratott a csopaki háromnapos Heppiend fesztivál, amely a benépesült strandon megrendezett zenés, bolondos programokkal élvezetes kikapcsolódástnyújtott a helyieknek éppúgy, mint a hírverésre idecsábult vendégeknek.Gyerekprogramok is zajlottak a Heppiend Fesztivál alatt, a Mienk a strand című családi eseménysor része volt a  háromnapos bulinak. A szervezők és természetesen az óvónénik és az iskola pedagógusai jóvoltából játékos vetélkedők, homokvár építés, sportolási lehetőségek, arcfestés, kézműves foglalkozások várták a gyerekeket. A szülők pedig a bóvli játékok helyett zömében ötletes készségfejlesztő játékokat vásárolhattak a budapesti árustól.Csopaki Csülökkirály címet nyert a Berekháti Betyárok csapata a Heppiend Fesztivál keretében meghirdetett csülökfőző versenyen, amelyen Szíjártó Balázs mesterszakács volt a zsűri elnöke. Meglehetősen sietniük kellett a minősítéssel, mert a déli harangszóra százak álltak sorban, hogy megkóstolhassák a győztesek berekháti babos-káposztás betyárcsülök ínyencségét, valamint a többi finomságot. Arany minősítést kapott a gyulafirátóti Barátok káposztás csülök kompozíciója, valamint a csopaki óvoda csapatának magyar betyáros bográcsban című étele.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.