Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2011. Október)

XXI. évfolyam 10. szám 2011. október
A rendőrség működteti majd a településőrséget? A képviselő-testület október 18-i ülésére is megszaporodtak a tárgyalandó napirendek.

Ambrus Tibor polgármester 19 témában kérte képviselő társai döntését. Napirend előtt elfogadták a lejárt határidejű és folyamatban lévő határozatok végrehajtásáról szóló jelentést, majd – a főösszegeket nem érintően - második alkalommal módosították az önkormányzat idei költségvetését. Guáth Imre bizottsági elnök szerint a mindössze négymillió forintos módosítás tükrözi, hogy a 2011-re szóló költségvetésben elfogadottak reálisak, másrészt, hogy a költségvetés a gazdálkodás előirányzatainak megfelelően alakul. Egy kormányrendelet alapján módosították a helyi környezet védelméről szóló önkormányzati rendeletet is, e szerint a jövőben nem a polgármester, hanem a jegyző hatáskörébe tartozik a közterületen lévő fák kivágásának engedélyezése. A testület elfogadta a 2012. évi belső ellenőrzési tervet.Az eredeti elképzeléseknek megfelelően Bodnár József előterjesztése és személyes tapasztalataik alapján a képviselők megvitatták az idén létrehozott és gyakorlatilag májustól működő Településrendészet tevékenységének tapasztalatait. Ambrus Tibor szerint az eredeti tervektől eltérően idén sem a rendőrséggel, sem a polgárőrséggel nem sikerült hatékony együttműködést megvalósítani, előbbinél a létszámhiány miatt a körzeti megbízottat gyakran máshova vezényelték szolgálatra, a polgárőrség pedig egyelőre nem tudja betölteni az eredeti feladatát. Szerencsére Csopakon – a közterület felügyelők, településőrök járőrözésének, ellenőrzésének, felszólító tevékenységének is köszönhetően - , jelentősen lecsökkent a bűncselekmények száma, így a közbiztonság a gondok ellenére kielégítő volt. Az új szervezet munkáját pénzben nem igazán lehet mérni. Sajátos helyzetet jelent, hogy egy törvénytervezetben szerepel a településőrség létrehozása és működtetése,  de az illetékes rendőrkapitányság irányítása alatt. Mindenesetre az írásos előterjesztés, Bodnár József szóbeli kiegészítése és a képviselők javaslata alapján igyekeznek hasznosítani az idei tapasztalatokat, növelni a településrendészet tevékenységének hatékonyságát. A testületi ülés témái között szerepelt egy beszámoló a strand 2011. évi működéséről, amely fejlesztési javaslatokat is tartalmazott. A napirendről következő számunkban részletesebben írunk. Most csak annyit, hogy Eszenyi Bernadett szóbeli tájékoztatása szerint a júliusi kedvezőtlen időjárás ellenére , bár a strandnál az eredetileg tervezett bevételt nem érték el, a tavalyihoz képest növekedett a jegy, illetve bérletbevétel. Ismeretes, hogy a képviselő-testület az idei költségvetés tárgyalásakor néhány pénzügyi kérdésben őszre halasztotta a döntést. Most ezeket sorra vették: 

  1. ebben az évben nem rendelik meg az Örkény-Ifjúsági sétány tervét; 
  2. megrendelik viszont a 180/3 hrsz-ú parkoló tervének elkészítését; 
  3. a 2012. évi költségvetésnél figyelembe veszik az általános iskola előtti gyalogátkelő megvalósítását a kötelező közvilágítással; 
  4. ugyancsak megrendelik a Füredi úti gyalogátkelőhely tervét; 
  5. jelenleg 3 autóbusz váró megépítése van folyamatban, pluszként megrendelnek még egyet a gyülekezeti házzal szemben, 
  6. a Sport utca aszfaltozását a jövő évi költségvetésnél veszik figyelembe…

Megújult a százéves parókiaKözel négymillió forintot nyert vidékfejlesztési pályázaton a Csopak-Paloznak református egyházközség, ebből, valamint az önkormányzat és az egyházközség támogatásból  sikerült a csopaki parókiát az eredeti 1904-es állapotába külsőleg helyreállítani. Ez a műemléki szakhatóság előírásainak megfelelően a korhű vakolatot, a díszeket jelenti elsősorban. A nem a pályázathoz tartozó munkákban nagy összefogással sok segítséget kaptak a helyi lakosoktól, szakemberektől. Tislér Géza tiszteletestől tudjuk, hogy az elmúlt 8-9 évben a templomnál végzett munkálatok költségét is számítva közel 30 millió forint pályázati támogatást tudtak elnyerni. Ennek egy részéből készült el korábban a parókia belső felújítása. A nagy terv a templombelső rendbetétele, restaurálása, a padok, bútorzat, vakolat, festés kétszáz évvel ezelőtti állapotának megfelelő helyreállítása. A tervek most készülnek, csak ennek költsége 800 ezer forint.

Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.