Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2011. November)

XXI. évfolyam 11. szám 2011. november
Jövőre is elsődleges az önkormányzat pénzügyi egyensúlyának megteremtése

A képviselő-testület novemberi ülésén elsőként meghallgatta Steinhausz György szóbeli előterjesztését, amelyben tájékoztatta a testületet a csopaki vízimalmokról Wöller Istvánnal közösen írt, ezer példányban megjelenő könyv nyomdai előkészítéséről. Mint mondta, a karácsonyi ünnepekre már kézbe vehető a kötet, amely a malmok történetén túl képet ad egykori elhelyezkedésükről is. Csopak Díszpolgára jelezte azt is, hogy gyakorlatilag elkészült a csopakiak és a kövesdiek részvétele az  I. világháborúban témával foglalkozó  kötet , valamint tervezi a Csopak Galéria másfél évtizedes történetének feldolgozását. A fő napirendek között a testület megvitatta és elfogadta a 2011. évi költségvetés I-III negyedévi végrehajtásáról szóló beszámolót. Guáth Imre bizottsági elnök úgy vélte, ezek a nem végleges adatok kedvező képet mutatnak az éves teljesítést illetően, mind a bevételek, mind a kiadások oldalon. Év elején jól fogalmazták meg az előirányzatokat , sikerült megvalósítani a takarékos gazdálkodást, az év végére 45 milliós bevételi többlettel számolhatnak. Szeptember végéig mind az építmény, az iparűzési és az idegenforgalmi adónál teljesültek az elvárások, egyedül a telekadónál van némi lemaradás. A könyvvizsgálói jelentés is pozitív képet mutat, Ambrus Tibor polgármester idézte egyik összefoglaló bekezdését: Az éves költségvetés bevételi és kiadási oldala időarányosan alakult, a költségvetés működési bevétele 85 százalékos, a felhalmozási jellegű bevételek 52,1 százalékos teljesítést mutatnak. A működési kiadások 73,1 százalékot a fejlesztési jellegűek  63,2 százalékot mutatnak. Csopak község önkormányzatának gazdálkodása az I-III negyedévben stabil, likviditási gondoktól mentes volt. A 2012. évre szóló költségvetési koncepció kialakításánál a testület elsősorban a már elfogadott törvények, központi és saját rendeletek alapján végezhetett előzetes számításokat. Legfontosabbnak jelölték meg a meglévő intézményhálózat biztonságos üzemeltetését, béremeléssel egyelőre nem számolnak. A dologi kiadásokban a rezsi költségeken túli költségekre a fedezetet külön elő kell teremteni. Az egyéb dologi kiadásokat pedig felül kell vizsgálni, és további takarékos gazdálkodást kell megvalósítani. A felújítások és a beruházások tervezésénél a korábbi testületi fejlesztési koncepciót veszik figyelembe. A Képviselő-testület az Önkormányzat 2012. évi költségvetési koncepcióját megtárgyalta, és a költségvetés készítésénél az alábbi szempontokat határozza meg:

  1. A költségvetési terv összeállításánál alapvető szempont a pénzügyi egyensúly megteremtése, a folyamatos fizetőképesség fenntartása.
  2. A költségvetés készítése során a személyi juttatások és a munkáltatói kötelezettségek megállapításánál az államháztartás működési rendjéről szóló kormány rendeletben rögzített tervezési elveket kell figyelembe venni.
  3. A működési kiadásoknál szigorúbb, takarékosabb gazdálkodás eredményeként a bázis szinten kell meghatározni a 2012. évi eredeti előirányzatot, amely az intézményekkel történt egyeztetés után indokolt esetben változtatható.
  4. A fejlesztési kiadások tervezése során elsőbbséget kap a kötelezettségvállalással terhelt új illetve áthúzódó feladatok forrás teremtése.
  5. A 2012. évre tervezett működési bevételek fedezetet nyújtanak a működési kiadásokra. 

A részletes költségvetés kidolgozásánál a működési mérleg egyenlege nem lehet negatív. Ennek érdekében felül kell vizsgálni az önkormányzat teherviselő képességét, ésszerű, takarékos gazdálkodást kell folytatni az intézmények működési feltételeinek biztosítása mellett.A további napirendek között szerepelt, hogy  a Csopak Agóra tervezési feladataival a testület a Csányi és Simon Építésziroda Kft.-t bízza meg. Többszöri egyeztetés után 7 millió forint + Áfa értékben sikerült értékesíteni a fogorvosi rendelőként működő ingatlant. A szerződésben a vevő kötelezettséget vállalt arra, hogy legalább tíz évig az épületet fogorvosi rendelőként üzemeltetik.  A képviselő-testület a pénzügyi bizottság kezdeményezésére úgy döntött , hogy a vételi jogra illetékeseknek megvásárlásra felajánlja az önkormányzat tulajdonában lévő BAHART részvényeket.Korábbi döntésének megfelelően a testület árajánlatokat kért be egy önálló, nyolc oldalas, színes  csopaki újság elkészítésére. A három beérkezett ajánlat közül a Creatív Soul Kft-ét választották. A polgármester felvetette, hogy az új lap nevéről lakossági véleményeket is megszondáznak.
Új csoporttal bővült az óvoda2011. szeptember 1-től új óvodai csoporttal bővült Csopak község óvodája. A megnövekedett gyermeklétszám miatt a fenntartó önkormányzat egy újabb csoport finanszírozása, illetve a szükséges létszámbővítés és a csoportszoba kialakítása mellett döntött. Az intézmény a már meglévő státuszok mellé két óvodapedagógusi és egy dajkai státuszt kapott.Csopakon 1965-ben nyílt meg az első óvoda egy osztatlan csoporttal. A jelenlegi helyen működő Napközi Otthonos Óvodában 1984 szeptembere óta folyik az óvodai nevelő munka. Az újonnan kialakított csoportszoba eredetileg ugyanilyen funkciót töltött be a huszonhét éve épült óvodában, a 2000-ben lecsökkent gyermeklétszám miatt azonban tornaszobává alakították azt. Idén visszakapta régi szerepét, a kisgyermekek vidáman vehették birtokba a teljesen új berendezésekkel, eszközökkel felszerelt termet, valamint a hozzá tartozó mosdót is. Tóthné Ferencz Henriette óvodavezető örömmel beszélt a hivatalos átadón arról, hogy jelenleg 69 óvodás gyermek jár az intézménybe, de az év végére a létszám növekedni fog. A gyerekek túlnyomó többsége Csopakról és a működtetést szerződéses formában támogató Paloznakról jár, rajtuk kívül a környező településekről is járnak ide gyermekek. Az új csoport elindulásával egyidejűleg az eddigi vegyes csoportokat felváltotta a kis-, középső és nagycsoport.A kiscsoportban jelenleg 22 gyermek kezdte meg óvodai életét, a beszoktatás folyamatosan, egész évben zajlik. A gyermekeket nyugodt óvodai légkörben, szeretetteljes környezetben fogadtuk és fogadjuk folyamatosan. Segítjük őket a szülői háztól való – olykor nehéz – elszakadásban, biztosítjuk számukra az önfeledt játékban való kibontakozás lehetőségét. Hangsúlyozzuk a nevelés óvó- és értékmegőrző szerepét. A kisgyermekkornak megfelelő tartalmas tevékenységek, játék- és meseélményeken keresztül igyekszünk a testi-, lelki-, szellemi harmónia megteremtésére. Óvodánkban nagy jelentősége van a néphagyományőrzésnek, csíráit már kiscsoportos korban igyekszünk elültetni a gyermekekben. Fontosnak tartjuk az egészséges életmódra nevelést, mozgásos tevékenységeinket a csoportszobán kívül a szabad levegőn végezzük. Az elmúlt néhány hónap alatt rövid sétákat is tettünk: a nagyobbakkal együtt részt vettünk az októberi szüreten, és rendszeresen ellátogatunk a szomszédos Nemzeti Parkba.(Szücs Zsuzsanna, óvodapedagógus)
Tanulságos elsősegély tanfolyamA Magyar Gyermekmentő Alapítvány 2011. 11. 18-án megtartotta a nyár folyamán meghirdetett ingyenes elsősegély oktatását.A csopaki általános iskola nagy előadó termében nagyjából 50 ember gyűlt össze, hogy meghallgassa és megtanulja, hogy mit tegyen a laikus egy-egy gyermekbaleset kapcsán, amíg nem ér ki a mentő. A tanulságos 3-3,5 órás előadás alatt átbeszélték a teendőket, választ kaptak a szülők a kérdéseikre, és a tanfolyam végén lehetőség nyílt fantombabán gyakorolni az újraélesztést. A mentősök egy-egy horrorisztikus példával és képpel próbálták felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, hisz a gyermekbalesetek nagy százalékban egy kis odafigyeléssel, előrelátással megelőzhetőek lennének.Ezúton is szeretnék köszönetet mondani az alapítvány két munkatársának a színvonalas oktatásért.(az előadásról képek a „mgya” honlapján megtalálhatók. (Kissné Ughy Bernadett, védőnő)
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.