Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2011. Március)

XXI. évfolyam 3. szám 2011. március
Ősszel kezdődik a kultúrház átépítése

Néhány mondatot idézünk – az előző szám folytatásaként - Ambrus Tibor polgármesternek az idei  költségvetés tárgyalásakor elmondott szóbeli kiegészítéséből: - Az intézményeket sorra véve a konyha kapacitásának minél jobb kihasználását vettük előtérbe. Az értékesített adagok mennyiségének emelésével csökken, vagy szinte marad a rezsiköltség, ami az élelmiszer áremelkedések miatt várható étkezési díjak emelését jó irányba módosíthatja, azaz mérsékelheti.Az óvodánál a legnagyobb változás, hogy szeptembertől a pályázat elnyerésétől függetlenül bevezetjük a 3. óvodai csoportot és a felvételi határt 2 és fél éves korra visszük le. Ezzel biztosítva, hogy a szerencsére egyre nagyobb számban itt élő csopaki gyermekeket maradéktalanul fel tudjuk venni óvodánkba.Az iskola vonatkozásában továbbra is a folyamatos fejlesztések mellett vagyunk, elsősorban a tanítás technikai színvonalának fejlesztését, illetve a tantermek további felújítását tartjuk fontosnak. A tornaterem kiadásából származó bevételeket 100%-ban a csopaki általános iskolánál hagyjuk, ezzel együtt pedig megszüntetjük a tornaterem, az iskola hétvégi térítésmentes bérbeadását. A kultúrház átépítése ősszel kezdődik, aminél mindenkinek a türelmét kérjük, hiszen akár a kultúrház igénybevétele, akár az építkezés problémákat fog jelenteni. Az iskolához hasonlóan a kultúrház hétvégi térítésmentes igénybevételét is megszüntetjük, illetve a hétközi térítésmentes igénybevételeket megszigorítjuk.A Polgármesteri Hivatalnál a munkakörök elosztásában, a szervezet felépítésében – a lakosság érdekében – jelentős átalakításokra lehet számítani, de ennek a lépéseit majd Jegyzőnő ismerteti a Képviselő-testülettel.Csopak költségvetésének elfogadása felelősséget ró ránk és fegyelmezett gazdálkodást.De ha sikerül céljainkat jól megfogalmazni, terveinket összhangba hozni, meggyőződésem, hogy Csopak továbbra is az ország egyik legsikeresebb kistelepülése lehet.
Nyári napokat idéző, ezrekre tehető vendégsereg népesítette be március 12-13-14-én a csopaki strand előtti nagyparkolót. Az I. Csopaki Bor-Blues-Böllér Napok ínycsiklandozó, kulturális eseményekkel, borbemutatókkal és kóstolással színesített  programja távoli településekről is ide vonzotta a zömmel családdal érkezett érdeklődőket, akik többek között részesei lehettek hagyományos disznóvágásnak és kolbásztöltő versenynek is. A népes közönséget Ambrus Tibor polgármester és Szegedi Pál, a fő támogató Bösztöri Gazdaság vezetője köszöntötte.  Gasztronómia, kultúra, borkóstolás három napon keresztülSzervezőknek, szereplőknek és nem utolsó sorban a vendégeknek mozgalmas, látványosságban is bővelkedő napokat hozott a hagyományteremtőnek szánt I. Csopaki Bor-Blues-Böllér Napok március 12-14 közötti eseménysorozata. Az önkormányzat és a Bösztöri Gazdaság együttműködéséből olyan családias program várta az egyébként tavaszias időben ide látogatókat, amely akár a nyári napoknak is dicsőségére válna. Nem véletlen, hogy Ambrus Tibor polgármester és Szegedi Pál, a gazdaság vezetője felvillantotta a jövő évi ismétlés lehetőségét is. A zenei és kulináris élvezetek mellett nagy érdeklődés övezte a hagyományos falusi disznóvágást, majd a kolbásztöltő versenyt is. Utóbbiban a szakmai zsűri ítélete szerint a Berekháti betyárok csapata került az első helyre, a második helyen a Kerekedi békés horgászok , a harmadikon a Belevaló bűbájos boszorkák végeztek.
Csopak jól gazdálkodik adottságaivalMint arról az elmúlt évben lapunk mellékletében beszámoltunk, Csopak Község Önkormányzata 93.024.866 forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert el a Közép-dunántúli Operatív Program „A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése” pályázat keretében a ”A kerékpárosbarát település” című projekt megvalósítására. A közel 110 millió forintos beruházás nyitórendezvényét március 25-én  tartották az épülő kerékpáros pihenőhelynél Csopakon.„A fejlesztéssel az önkormányzat célja, hogy Csopakon az egyre növekvő számú kerékpáros ne csak áthaladjon, hanem maradjon is itt, és lehetőleg minél több embernek az elsődleges utazási célja a Balaton-parti község legyen. Ennek elérésére a kerékpárút szakasza mellé egy olyan komplex kínálatot kívánunk kialakítani, amely a helyi, meglévő vonzerőket is magába foglalja, illetve plusz szolgáltatásokat is nyújt maradásra bírva az ide látogató turistákat” – mondta beszédében Ambrus Tibor, Csopak polgármestere. A turisztikai beruházás segítségével a településen önálló kerékpárút épül, amely hozzájárul a biztonságos közlekedéshez, a kerékpáros balesetek számának csökkentéséhez, és az egészséges életmód kialakításához is.A kerékpárút mellett, a volt Orient Express helyén egy kerékpáros pihenőt létesítenek ivókúttal, kerékpártárolókkal, 11 parkolóhellyel, információs pontokkal, tájékoztató táblákkal, valamint kialakítanak egy tanösvényt, és felépül egy madárles, illetve „csillagvárta” is, amelyeknek köszönhetően a turisták bepillantást nyerhetnek a balatoni nádas élővilágába. A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, dr.  Temesvári Balázs a nyitórendezvényen elmondta, Csopak község nagyon jól gazdálkodik azon lehetőségeivel, melyek adottságként jelen vannak számára, és ezekhez olyan fejlesztési célokat fogalmaz meg, amelyek a települést európai színvonalú, vonzó turisztikai célponttá teszik.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.