Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2011. Május)

XXI. évfolyam 5. szám 2011. május
Ősztől három csoporttal működik az óvoda

A képviselő-testület májusi ülésén első napirendi pontként és idén első alkalommal módosították az önkormányzat 2011. évi költségvetését. Guáth Imre bizottsági elnök indoklása szerint erre az elmúlt időszakban hozott testületi döntések miatt van szükség. A bevételi és kiadási oldalt a módosítások nem érintik, a 3 milliós tételt a tartalék terhére csökkentik. Ezzel a tartalék 2,6 millió forintra apad, így továbbra is érvényes  a szigorú gazdálkodás folytatása.

Ambrus Tibor polgármester hozzátette, Csopak 15 millió forintot vár a megyei önkormányzattól és 4 milliót Áfa visszatérítésként. Ez az összeg nem teszi lehetővé jelentősebb kiadásokkal járó stratégiai döntések meghozatalát. Második napirendként a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló beszámolót tárgyalta a testület. A részletek taglalása nélkül csak annyit idézünk, hogy a gyermek és fiatalkorúak Csopak lakosságának a 15 százalékát alkotják, ez az előző évekhez képest örvendetes növekedést, a lakosság fiatalodását jelenti. A dr. Szántód Anita jegyző által összeállított értékelés szerint a településen viszonylag kevés a szociális és gyámügyi probléma. Ezt követően Huszár Péterné, az általános iskola igazgatója tájékoztatta a képviselőket az elmúlt 4-5 év tapasztalatairól, eredményeiről, a következő időszak terveiről. Mint mondta, az óvodai létszám alakulását  tekintve várhatóan növekedni fog a tanulók létszáma, ezt elősegítheti az is, hogy a szülőkkel való kapcsolattartásnak köszönhetően úgy tűnik, sikerült vonzóvá tenni az iskolát. Jelenleg 92 fő plusz egy magántanuló jár az intézménybe, közülük 59 csopaki, 25 paloznaki, 1 veszprémi, 3 balatonfüredi, 3 felsőörsi és 1 lovasi.  A 2009-ben elfogadott pedagógiai programban kiemelt területként fogalmazták meg a matematika, a magyar, az idegen nyelv és az informatika oktatását, ehhez biztosítottak a megfelelő szaktanárok. (Az iskoláról és az óvodáról szóló beszámolókra később még lapunkban is visszatérünk.) Tóthné Ferencz Henriette vezető óvónő szintén az intézmény helyzetével kezdte tájékoztatóját. Jelenleg két vegyes csoporttal működik az óvoda, kivétel nélkül szakképzett személyzettel. A személyi és tárgyi feltételek megfelelőek, a fejlesztések folyamatosak. Jelenleg mindkét csoport létszáma 33 fő, ebben az évben 31 főt írattak be a szülők. Ismeretes, hogy szeptembertől beindul a harmadik csoport is, a nagycsoport 24 fős, a középső csoport 24 plusz 1 fős, a kiscsoport 34 fős lesz 2011-2012-ben. A törvény alapján már két és féléves kortól járhatnak óvodába a gyerekek, ha van hely, és úgy tűnik igen nagy az igény erre a lehetőségre.
Tóth Gyula az Év Borosgazdája A Balaton Borkúriában rendezték meg az idei községi borversenyt, amelyre a csopaki szőlőterületekről  24 bormintát küldtek be a termelők. A  borok többsége 2010-es évjáratú Olaszrizling fajta volt.  A zsűrit: elnökként Kocor Dóra balatonfüredi borász, tagjaiként: Englert Dezső,  Csopak Hegyközség elnöke, Bezerics Csaba keszthelyi borász és Tiborcz Alexandra, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Borászati Felügyelője alkotta. A zsűri nevében Englert Dezső értékelte a versenyző borokat, mint mondta:  Az előzetes, pesszimista jóslatokkal szemben a 2010-es, hűvös, esős nyár és a rossz betakarítási viszonyok ellenére Csopakon nagyon jó minőségű borokkal jelentkeztek a termelők a versenyre. Így a verseny végeredménye alapján  5 aranyérmes, 13 ezüstérmes, 5 bronz és egy elismerő oklevelet adott át Ambrus Tibor polgármester. Értékelésük szerint Tóth Gyula 2010-es, Sárga muskotályos bora kapta a legtöbb pontszámot és a megtisztelő Csopak Év Borosgazdája 2011. címet. A társadalmi zsűri a Fekete Pincészet 2009-es Olaszrizlingje mellett tette le a voksot.A különdíjak átadására a csopaki nyári fesztivál keretében kerül sor.
Ünnepi eseményre gyűltek össze a csopaki általános iskola tanárai és diákjai, akik az Iskolásainkért Alapítvány ajándékait vehették át Mihály Csabától, a kuratórium elnökétől. Az összejövetelen az alapítók közül részt vett Ambrus Tibor Csopak és Czeglédy Ákos Paloznak polgármestere, Tislér Géza református lelkész. A kuratórium elnöke röviden ismertette az alapítvány célkitűzéseit, a támogatók révén az elmúlt években az iskolának nyújtott segítséget, majd a ballagó diákoknak, valamint a tanároknak adott át egy emblémával díszített nyakkendőt. Minden tanuló és tanár kapott egy pólót, amelyen az alapítvány emblémája és az iskola neve  szerepel. Igazi meglepetésként az iskolában folyó zongoratanítást segítő pianínót is beszereztek, amit elsőként Mihály Regina „avatott fel”, majd Magyar Jázmin, Csordás Barna és Szabó Donát mutathatta be tudását.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.