Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2011. Július)

XXI. évfolyam 7. szám 2011. július
Táblák jelzik majd a védett szőlőket

A képviselő-testület július 17-i ülésére Ambrus Tibor polgármester néhány önkormányzati rendelet módosítását is javasolta. Köztük a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló rendelet néhány bekezdését. Az idei tanévre vonatkozó iskolakezdési támogatások feltételeivel kapcsolatos változtatások már megjelentek az oldal alsó felében olvasható felhívásban.

Módosult a bérlakások bérbeadásáról szóló rendelet is, mivel a bérleti szerződések 2011. november 30-án lejárnak. A képviselők döntöttek arról, hogy a jövedelmi, vagyoni viszonyok megfelelősége esetén az eddigiektől eltérően ne kelljen automatikusan meghosszabbítani a szerződéseket. A testület minden esetben írja ki a pályázatot, hogy más rászorulók is lehetőséghez juthassanak. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy a bérlőknek nagyobb gondossággal használják a lakásokat, tartsák be a házirendet.A Napközi Otthonos Óvoda szeptembertől induló három csoportja gyakorlatilag az intézmény összes alapdokumentumának módosítását követelte meg. Ezeket a testület jóváhagyta. Tóthné Ferencz Henriette óvodavezető egyúttal beszámolt arról, hogy a szeptember elsejei indulásra biztosítottak a személyi feltételek, és elvégezték a szükséges átalakításokat is.Napirenden szerepelt az általános iskola következő tanévi óraszámának meghatározása is, a szakmai indokok alapján a képviselők – figyelembe véve a kötelező, valamint az egyéni és választható elfoglaltságot - ezt 274 órában hagyták jóvá. Huszár Péterné iskolaigazgató elmondta, hogy szeptembertől matematika, sportfoglalkozás, kézműves, informatikai, színjátszó, környezetvédelmi és énekkar szakkör indul. Az alsó tagozat első három osztályában játékos nyelvi előkészítő foglalkozásokat terveznek, így a tanulók számára később már nem lesz ismeretlen az idegen nyelv.A képviselők elfogadták a 2. félévi munkatervet.A rendelet előírásainak megfelelően döntöttek a védett szőlőterületek tájékoztató tábláinak elkészíttetéséről és kihelyezéséről. A területeket érintő utak mentén 20 darab tábla felirata jelzi majd: Helyi jelentőségű természetvédelmi terület.Jóváhagyták a polgárőrséggel kötendő együttműködési megállapodást, amely többek között lehetővé teszi, hogy a Csopakért Együtt Polgárőr Egyesület tagjai és a településrendészet munkatársai együttesen használhassák a rendelkezésükre álló eszközöket.A képviselő-testület elfogadta a megyei önkormányzattal korábban kötött megállapodás módosítását, ennek értelmében a megye vállalja, hogy az intelligens strand pályázat önrészéhez támogatásként megítélt 15 millió forintot az év végéig három részletben utalja át a csopaki önkormányzatnak.(Tovább a Halászbokorban)
Borlovagrendi tagokat avattak
A II. Csopaki Fröccsfesztivál programjában szerepelt a Balatonvin Borlovagrend új tagjainak hagyományos ceremóniával történő avatása.A sikeres próbatétel és eskü után Máté Ernő nagymester ünnepélyesen a Borlovagrend tagjaivá fogadta Gacs Gábor vállalkozót és Kovács Tamást, a Szent Donát Pincészet borászát.Az avatást megelőzően Ambrus Tibor polgármester ismertette az idei községi borverseny eredményei közül az aranyérmesek, illetve különdíjasok névsorát, aki megjelent, az átvehette az erről szóló oklevelet. A szakmai zsűri aranyéremmel ismerte el: a Söptei Pince 2010-es évjáratú Olaszrizlingjét, a Homola Pince ugyancsak 2010-es Cira Kékfrankos Roséját, a paloznaki Péter Pincészet 2010-es Olaszrizlingjét, a Petrányi Pince 2009-es Kékfrankos Sauvignonját és a 2008-as Olaszrizling Fináléját.A társadalmi zsűri legmagasabbra értékelte dr. Fekete Zsolt 2009-es Olaszrizlingjét. A 2010-es évjáratú, Csopak területén termett borok közül a képviselő-testület, a bizottságok és az éttermek vezetői idén Tóth Gyula Olaszrizlingjének ítélték oda a Csopak bora címet.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.