Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2011. Április)

XXI. évfolyam 4. szám 2011. április
Nőtt az önkormányzat vagyona

A képviselő-testület április 13-i ülésén kiemelt napirendként szerepelt a zárszámadás az önkormányzat 2010. évi gazdálkodásáról. Az elmúlt évet Ambrus Tibor polgármester, Bauerné Poór Vilma könyvvizsgáló, valamint Guáth Imre bizottsági elnök egybehangzóan Csopak életének legsikeresebb, legeredményesebb évének minősítette. A részleteket nagyrészt már megismerhették az olvasók lapunkból, most csak néhány jellemző adatot közlünk. A jó döntéseknek és a szigorú gazdálkodásnak is köszönhetően tavaly 195 millió 602 ezer forint értékben nőtt az önkormányzat vagyona, így jelenleg 2 milliárd 950 milliót könyvelhettek el.

Ugyancsak kiemelkedő, hogy a múlt évben 265 milliós fejlesztést valósítottak meg, ez több mint ötszöröse a 2009-es évinek. A polgármester azt is fontosnak tartotta, hogy gyakorlatilag eltűnt a 37 millió forintos likvid hitel, annak ellenére, hogy még nem érkezett meg minden pályázati támogatás és a megyei önkormányzat támogatása sem. A testület tárgyalta a belső ellenőrzés tapasztalatait is, a pénzügyi bizottság elnöke szerint idén még nagyobb figyelmet kell fordítani az önkormányzat kintlévőségeinek behajtására, alkalmanként a végrehajtás megindítására. A képviselők megtárgyalták a Plul malomnál lévő létesítmények használatának feltételeit. A kialakítás alatt lévő helytörténeti gyűjtemény megtekintéséért belépőt kell váltani. A gasztro-centrum használatának díját 15 ezer forintban határozták meg, ez alkalmanként du. 15 órától este 2 óráig érvényes. Döntöttek arról is, hogy az önkormányzat engedélye nélkül ezen a területen kereskedelmi tevékenység nem folytatható . (Korábban már elhatározták, hogy megoldják a létesítmény befedését.) ---Nem árt utalni a szezon előtt a tavaly elfogadott zajrendelet pontosított 5. paragrafusára. E szerint: Magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajjal járó tevékenység (kertekben, kiskertekben, valamint a kertépítéssel és fenntartással kapcsolatos tevékenységek úgy, mint motoros fakivágás, kertitraktor-járatás, fűnyírás stb.) hétköznapokon és szombaton, június 1-től  augusztus 31-ig délelőtt 8-12 óra, délután 15 és 19 óra között engedélyezett, ezen kívüli időben, valamint vasárnap és munkaszüneti napokon tilos, kivéve a községi strand üzemeltetésével kapcsolatos, valamint az azonnali hibaelhárítási munkavégzés.1(2) Híradástechnikai-, szórakoztató eszközök és háztartási gépek csak úgy üzemeltethetők, hogy azok mások nyugalmát ne zavarják.
Az önkormányzat sportkoncepciója
A képviselő-testület elfogadta az önkormányzat sportkoncepcióját, amelynek alapelveit hét pontban foglalta össze: •    az óvodai testnevelés feltételrendszerének és a megvalósításhoz szükséges szakmai erőforrásoknak a fejlesztése;•    az általános iskolai testnevelés minőségi fejlesztése, a diáksport szervezettebbé tétele és a térségi diáksport versenyrendszer fejlesztése;•    az egyre nagyobb igénnyel jelentkező gyógytestnevelési rendszer kialakítása, esélyegyenlőség biztosítása;•    a nagy jelentőséggel bíró minőségi él- és versenysport fejlesztése, a városi minőségi sporttal foglalkozó kiemelt sport egyesületének megalapítása;•    a szabadidősport irányításának, feltételrendszerének és szervezeti felépítésének megszervezése;•    a település tulajdonában lévő sportlétesítményeknek, a mai gazdasági élet igényeinek megfelelő hasznosításának, fejlesztésének megvalósítása. A létesítmények funkciójának megtartása mellett szükséges az üzemeltetéshez és fejlesztéshez magántőke bevonása, az önkormányzati támogatás megtartása és a pályázati források mind szélesebb kihasználása mellett;Csopak sportéletének finanszírozásához szükséges gazdasági alapok megteremtése oly módon, hogy a finanszírozás megteremtse a sportélet hosszú távú fenntartását és fejlesztését.
„Próbaüzemben” a településrendészet
Bodnár József személye nem ismeretlen a csopakiaknak, mint ahogy neki se kell bemutatni a települést, ma már nyugdíjas rendőrként talán sok helyi lakosnál is jobban ismeri az itteni viszonyokat. Mindenesetre a képviselő-testület március elsejétől őt nevezte ki a csopaki településrendészet vezetőjének. Az országban egyedülálló szervezet feladatairól, elképzeléseiről kérdeztük.-    Három fővel alakultunk meg, rajtam kívül még ketten állandóan tagjai a szervezetnek, szezonban még négyen csatlakoznak hozzánk. Majd két adóellenőr és egy közterület felügyelő. Szeretnénk a korábbi strandőrség feladatait is minőségileg jobban ellátni. Miután nincs honnan ellesnünk a szervezeti életet, az első időszakban meglehetősen sok a tennivalónk, együttműködés kialakítása a rendőrséggel, polgárőrséggel, kidolgozni a szükséges rendeletek módosítását… Működésünk során kiemelt figyelmet fordítunk a kurtaxa befizetésekre, egyéb adóügyekre, gyakorlatilag a polgármesteri hivatal szinte minden egységének a településrendészettel kapcsolatos feladatainak megoldását igyekszünk segíteni Csopak egész közigazgatási területén. Például a parlagfű mentesítést, a gondozatlan szőlőket is regisztráljuk, javaslatokat teszünk a közlekedésbiztonság javítására, az illegális szemétlerakók felszámolására. A szervezet minden tagja az önkormányzat alkalmazottja, fényképes igazolvány bemutatásával ellenőrzünk, feljegyzéseket készítünk, ennek alapján az illetékes hatóság intézkedik. Bírságot csak a velünk együtt ellenőrző köztisztviselő, illetve az adóellenőrök róhatnak ki. A településrendészet vezetője egyébként a +36-20-241-6590-es mobil számon, illetve a telepulesrendeszet [at] csopak [dot] hu címen érhető el.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.