Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2010. Július)

XX. évfolyam 7. szám 2010. július
Növekedett az iskolakezdési támogatás mértéke

A képviselő-testület július 15-i ülésén a korábbiaktól eltérően viszonylag kevés, de annál fontosabb témát tárgyalt. Napirend előtt Ambrus Tibor polgármester adott tájékoztatást a strand megnövekedett forgalmáról, majd elsőként – idén már negyedik alkalommal – a képviselők módosították a 2010. évi költségvetést.

Guáth Imre bizottsági elnök hangsúlyozta, az eredeti költségvetés elfogadása óta azt befolyásoló több testületi döntés született, ugyanakkor a csopaki önkormányzat valamivel több mint 6,6 millió forint üdülőhelyi támogatást kapott. Ez utóbbit csak turisztikai célokra lehet felhasználni. A változásokat indokolta a 2009. évi normatíva elszámolásból adódó többlettámogatás, valamint a 2009. évi pénzmaradvány beépítése. Így az idei költségvetés főösszege 21 892 ezer forinttal nőtt, 714 millió 587 ezer forintra változott. Az egyes tételek közül kiemelésre érdemes, hogy ebben az évben a korábbi 219 milliós előirányzat helyett 270 milliót lehet beruházásra fordítani (a felhalmozási kiadások összesen meghaladják a 282 millió forintot), a működési bevételeknél 51 milliós többlettel számolnak.  A testület döntött a gyermekvédelmi rendelet módosításáról is. Azzal a szándékkal, hogy megemelt pénzügyi támogatással enyhítsék elsősorban a nagycsaládosok iskolakezdési terheit. Ismeretes, hogy a rendelet a család jövedelmi viszonyaitól függően két kategóriában – az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100-200 százaléka, illetve 200-300 százaléka között van - határozza meg a támogatás mértékét. A módosítás szerint nem változik az összeg , ha egy tanuló általános-, vagy középiskolába, illetve felsőfokú tanintézet nappali tagozatára jár. Két tanuló esetén  a támogatás 25, három tanuló esetén 50 százalékkal nő. Az általános iskola első osztályát kezdőknél – az iskolás  gyerekszámtól függően - az eddigi 20 ezer forint nő 25, illetve 50 százalékkal. Fontos, hogy az általános iskolás gyermekek szülei augusztus végéig juttassák el támogatási igényüket a polgármesteri hivatalba, a középiskolások – az iskolalátogatási igazolással együtt – szeptember közepéig, a felsőfokú tanulmányokat folytatók október közepéig. A képviselő-testület döntött a Sport utca közvilágításának korszerűsítéséről, Csopak kiemelt boros rendezvényeinek részvételi szabályzatáról, a központi orvosi ügyelet önkormányzati hozzájárulásának emeléséről. A testületi határozat alapján hamarosan felújítják a Szent Miklós templomromnál meglévő ivókutat.
Igény van a minőségi strandi szolgáltatásra
A meglehetősen változékony időjárás ellenére váratlan, ugyanakkor kellemes meglepetés érte a szezon felénél a csopaki képviselő-testületet. A tavalyi és az idei július 19-i állapotokat tekintve a mostani szezonban 25-26 ezer fizető vendéggel többet regisztráltak a strandra látogatók számában, ez a csúcsnapokon 30-40 százalékos többletet jelentett.  A meglepetés akkor igazán érthető, ha tudjuk, hogy a megújult strand belépőjegyeinek jelentős áremelése miatt mintegy 20 százalékos visszaesésre számítottak. Ambrus Tibor polgármester több tényezőnek tulajdonítja a látogatottság növekedését. Mindenekelőtt az intenzívebb reklámnak, a térítésmentes parkolási lehetőségnek,  a többségében ingyenes minőségi szolgáltatásoknak, a változatos strandi programoknak.  A vendégek korábban is igényelték a minőséget, a rendet, a strand gondozottságát, a kedvező változásokat hajlandók megfizetni.  Olyannyira megszerették az új állapotokat, hogy esténként is egyre többen látogatnak ki a kellemes hangulatot árasztó  sétányra. A több vendég természetesen jól jön a strandi vállalkozóknak is.Használat közben persze olyan igények, feladatok is felmerülnek, amiket nem látott előre a tervező és a beruházó sem. Például, hogy a játszóterek mellé telepítsenek padokat a szülők, nagyszülők részére, hogy növeljék a hinták számát. Utóbbit csak jövőre lehet megvalósítani, de ami a padokat, a megnövekedett szemét elszállítását, a vizesblokk takarítását illeti, ebben már megtették a szükséges intézkedéseket. A napi felvetések rögzítésére és megoldására a falugondnok mellett Eszenyi Bernadett „strand háziasszonya” kinevezésével stabil, folyamatos vezetői jelenlétet biztosítanak. Egyelőre csak a tervek készültek el a parkolási gondok mielőbbi orvoslására.
Az utánpótlás nevelés érdekében
A csopaki önkormányzat azzal, hogy befogadta a korábban Balatonfüreden működött, az utánpótlás neveléssel foglalkozó kölyökfoci klubot, hitet tett amellett, hogy Csopak számára egyaránt fontos az amatőr és a minőségi  sport. Ambrus Tibor polgármester a közelmúltban tárgyalásokat folytatott Mészöly Kálmánnal, az egykori sikeres labdarúgóval, volt szövetségi kapitánnyal, hogy közreműködésével a településen kialakuljon egy labdarúgó utánpótlás nevelő központ. A polgármester elmondta, Csopakot egyre többen választják edzőtáborozásra, megteremthetők annak a feltételei , hogy a nyári szezonon kívül is működjenek itt edzőtáborok, legyenek sportprogramok. Az önkormányzat évekkel ezelőtt pályázatot adott be a labdarúgó pálya mellett egy vizesblokkal, büfével rendelkező öltöző megvalósítására, egy műfüves pálya kialakítására. Szó esett arról is, hogy évekkel ezelőtt elkészült az általános iskola épületének tetőtér beépítésének terve, többek között 51 férőhelyes szálláslehetőséggel, tanteremmel, edzőteremmel. Ez megfelel egy emeltszintű edzőtábor követelményeinek. Természetesen ez egy hosszabb távra szóló befektetés, amely a település presztizsének növelése, hírnevének öregbítése mellett anyagi hasznot is hoz az önkormányzatnak.
Köszönet a támogatásért
Az árvíztől sokat szenvedő Szendrő önkormányzata baráti találkozóra hívta mindazokat a szervezeteket, így Csopak képviselőit is, akik valamilyen formában adományokkal segítették a bajbajutott lakosságot. Szendrő polgármestere meleg szavakkal köszönte meg a támogatást, egyúttal elismerő oklevelet adott át a résztvevőknek. Az oklevél másolatát Ambrus Tibor minden egyes adományozó vállalkozásnak, családnak eljuttatja. Mint korábban beszámoltunk róla, Csopakról 4 teherautónyi tartós élelmiszert, ruhaneműt, háztartási eszközöket és mintegy egymillió forintot juttattak el az árvízkárosultaknak.
Alma után barack-akció
A korábbi jól sikerült alma-akció után a Csopak Településért Közalapítvány a szociális bizottsággal együttműködve egy-egy láda (10 kg) sárgabarackot adott át minden csopaki, óvodába és iskolába járó gyermek családjának, illetve a támogatandó családoknak.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.