Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2010. December)

XX. évfolyam 11. szám 2010. december

Ahogy az már megszokott, a képviselő-testület idei utolsó ülésének napirendjei között is több, egymással is összefüggő pénzügyi jellegű téma volt. A kötelező feladatok ilyenkor: az I-III. negyedévi beszámoló az önkormányzat gazdálkodásáról, a költségvetés módosítása, adórendeletek módosítása, és a legfontosabb, a 2011. évi költségvetési koncepció.

A könyvvizsgáló által is jónak, színvonalasnak minősített koncepciónál a készítés során figyelembe vették, hogy az idei költségvetésben viszonylag jól tervezték mind a bevételeket, mind a kiadásokat. Csopakon jelentős beruházások valósultak meg, és 2011-ben is a megcélzott 652 milliós bevételi és kiadási főösszegen belül 273 milliós felhalmozási kiadással számolnak. Két sikeres pályázat eredményeként elkészül a kultúrház átalakítása, bővítése, a kerékpárút végleges kiépítése, amennyiben eredményes lesz az óvodai pályázat, akkor ahhoz is biztosítani kell az önrészt. Utóbbival kapcsolatban Ambrus Tibor elmondta, szeptembertől a gyermekszületések örvendetes növekedése miatt az óvodában mindenképpen létre kell hozni a harmadik csoportot.A képviselő-testület módosította az adórendeleteket, erről bővebben a Halászbokorban olvashatnak. Ugyancsak módosították a szociális és gyermekvédelmi rendeletet, amelynek lényege, hogy támogatást csak az kaphat, aki életvitelszerűen Csopakon él, az iskolakezdési támogatáshoz és a születési segélyhez pedig feltételként előírták, hogy a kérelmező családnak nem lehet az önkormányzattal szemben adótartozása. A közfoglalkoztatási rendszer átalakítását a vonatkozó törvény alapján végzik majd el.Hosszasan foglalkoztak a képviselők a hulladékszállítási díjtételekre vonatkozó javaslattal. A részletek helyett most csak annyit rögzítünk, hogy a balatonfüredi kistérség állásfoglalásával összhangban a királyszentistváni hulladékfeldolgozó várható májusi rendes üzemindulásáig a tarifa nem haladhatja meg a 2010-es díjaknak az infláció 80 százalékával megemelt összegét. A testület elfogadhatatlannak tartja, hogy a javasolt magas díjtételek mellett a szolgáltató a nyári időszakban is csak egyszeri gyűjtést és szállítást tervez.Más településekhez hasonlóan a csopaki képviselő-testület is rendeletet alkotott az útépítések finanszírozásával kapcsolatban. Ez két megoldást tartalmaz: az egyik esetben az önkormányzat az útépítési hozzájárulás egy részét az érintett lakosságra terheli át, a másik pedig az útépítési érdekeltségi hozzájárulás, amikor az ingatlantulajdonosok összefogásával „kvázi” útépítési társulás jön létre, és az önkormányzat közreműködésével építik meg az utat.Döntöttek a képviselők az általános iskola bérleti díjairól is. Így január elsejétől a tornaterem óránként 4500 forint + Áfáért vehető igénybe, egy tanterem 2000 forint + Áfáért, tanterem szállás céljára fürdő használattal naponta 1500 forint + Áfáért, tanterem szállás céljára fürdő és konyha használattal naponta 2000 forint + Áfáért. Emelkedett a házasságkötés díjtétele is 25 ezer forintra, külső helyszínen 50 ezer forintra. Amennyiben a házasulandók egyike csopaki lakos, a házasságkötés térítésmentes.Támogatta a testület, hogy a polgármesteri hivatalban december 27-december 31 között igazgatási szünetet tartanak, tehát a hivatal a halaszthatatlan ügyek kivételével zárva lesz. Rendkívüli helyzetben a 20-9158-032, illetve a 20-444-5874-es ügyeleti szám hívható.
KözmeghallgatásA vonatkozó törvény értelmében az évente megrendezett közmeghallgatások kötelező napirendjei között szerepel a köz- és magánterületek állapotáról, a környezetvédelemről szóló tájékoztató. Ezért a december 9-i fórumon Ambrus Tibor polgármester is ezzel a témával kezdte beszámolóját. Mint mondta, érzékelhetően javult a település összképe, rendezettsége, gondozottsága. Köszönhetően többek között a közterület felügyelők, a gazdasági ágazat dolgozói, a 8 fő közcélú alkalmazott és a 4 fő közmunka programban foglalkoztatott munkájának. Büntetést az idén nem kezdeményeztek, a figyelmeztetések is hatással voltak a szabálytalankodókra. A legnagyobb gondot a magas talajvíz szint, a belvizek okozták, különösen a Sport utcában, ahol az utca átvágásával vezették a Balatonba a felgyülemlett vizet.
Gazos, parlagfüves területeknél 28 felszólítást küldtek ki a tulajdonosoknak, külterületi ingatlanoknál 6, parlagfű fertőzöttség miatt 10 tulajdonosnál kellett eljárást indítani. Folyamatosan ellenőrizték a 386 védett szőlőterület állapotát, másfél évi felszólítások után 17 esetben 625 ezer forint bírságot szabtak ki. A következő években a kivágott szőlőterületek visszatelepítésére helyezik a hangsúlyt. Jelentős, 2 millió 799 ezer forint folyt be a közterületek használata, reklámelhelyezések után, 162 ezer forint az útdíj elkülönített alapjába. Ez utóbbit csak az utak rendbetételére fordítják. A hulladékelhelyezéssel kapcsolatban a polgármester sokakkal egyetértésben kijelentette, a 3 szelektív gyűjtő konténer – különösen a nyári időszakban – kevésnek bizonyult, a környezete is hulladéklerakóvá vált. Szorgalmazzák a szelektív gyűjtés bővítését, a komposztálás elterjedését, ezzel az ingatlantulajdonosok kisebb kukákra cserélhetik a jelenlegi edényzetet. Sajnálatos, hogy a lomtalanítás időtartama elhúzódott, ráadásul veszélyes hulladék is bekerült az elhasznált bútorok, eszközök közé. (Tovább az újságban >>)
Az első gyertyagyújtástól a karácsonyig
A Csopaki Általános Iskolában immáron második évben került sor arra a programsorozatra, mely az adventi készülődés jegyében zajlik, és melynek célja, hogy a gyerekek a karácsony szellemiségével ne csak az iskola falain kívül találkozzanak, hanem a rendezvények keretében megismerkedhessenek az ünnep eredetével, hagyományaival, szokásaival.Advent első hetében Vitéz Ajtós József esperes plébános színvonalas előadásában hangsúlyozta, hogy a katolikusok az Úr eljövetelére bűnbánattal készülnek. A második alkalommal a tanulók kézműves foglalkozáson mutathatták meg kreativitásukat, amikor is az alsósok kis harangokat, a felsősök pedig – Horváth Katalin tanárnő vezetésével – fadobozkákat díszítettek karácsonyi motívumokkal. Ezt követően december 6-án a Mikulás látogatott el a gyerekekhez. Mielőtt puttonyából kiosztotta az ajándékokat, Rosta Géza adott zenés- szórakoztató műsort kicsiknek, nagyoknak. A harmadik adventi összejövetel Tislér Géza református lelkész nevéhez fűződik, aki interaktív módon – a gyerekeket bevonva – szemléltette a karácsony, a szeretet ünnepének különlegességét. A tanítás utolsó napján végül a 4-8. osztályosok jelenítették meg diáktársaiknak Népek Karácsonya címmel más nemzetek karácsonyi készülődéseit, szokásait, érdekességeit.Az iskola adventi időszakát lezáróan a tanulók szintén ezen a napon mutatták be az ünnepélyes karácsonyi műsort, ahol a közönség a legkisebbek versmondását, betlehemes játékot, valamint az énekkar műsorát tekinthette meg. Továbbá, Palcsák Ildikó tanárnő Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül című művét állította színpadra, melynek mondanivalója a karácsony mottójául is szolgálhat: „Az öröm és a boldogság többet ér minden ajándéknál, és minden pénznél értékesebb.”
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.