Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2010. Augusztus)

XX. évfolyam 8. szám 2010. augusztus
Elkészült a ciklus értékelése

A képviselő-testület augusztus 31-i ülésén napirend előtt adták át Gubicza Ferencnek az önkormányzat elismerését.

Majd a napirendek közül elsőként a képviselők az általános iskola első félévi óraszámait határozták meg. Tóth Gyula felajánlotta, hogy a tél folyamán az iskola végzős diákjait vendégül látja pincéjénél a szőlőműveléssel és a borkészítéssel kapcsolatos „ismeretterjesztésre”. Steinhausz György ugyancsak vállalta, hogy igény szerint helytörténeti foglalkozásokat tart a gyerekeknek.Fő napirendként a testület a jogszabálynak megfelelően megtárgyalta és elfogadta az önkormányzat vagyoni és pénzügyi helyzetéről szóló jelentést.  Guáth Imre bizottsági elnök hangsúlyozta: az elmúlt négy évben a szigorú és következetes költségvetési gyakorlattal sikerült lefaragni az előző ciklusban keletkezett működési hiányt, az önkormányzat pénzügyi helyzete az idei előzetes adatok alapján is kiegyensúlyozott. Működésre nem vettek fel hitelt, csak fejlesztésre, azt is kedvező visszafizetési feltételekkel. A ciklus során nem csökkent az önkormányzati vagyon értéke. A sikeres pályázatoknak is köszönhetően a beruházási kiadások aránya 2010-ben jelentősen meghaladja az előző évekét, a tervek szerint 40,2 százalék lesz. A képviselők döntöttek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázaton való részvételről. A hátrányos helyzetű tanulók a pályázat részleteiről a polgármesteri hivatalban tájékozódhatnak. A pályázat benyújtási határideje október 29.
Csopak Község Díszpolgára
A képviselő-testület döntése alapján több évtizedes közéleti, honismereti, kulturális tevékenysége elismeréseként idén Steinhausz György kapta meg az önkormányzat legmagasabb kitüntetését, a Csopak Község Díszpolgára címmel járó dokumentumokat és az aranygyűrűt. A hagyományoknak megfelelően a Csopak Napok – Borhét megnyitója előtti napon Ambrus Tibor polgármester több, a közösségért aktívan dolgozónak nyújtotta át a Csopakért emléklapot és a Csopak Községért Érdemérmet.
Sikerült az összefogást felmutatni
Büszke vagyok arra, és köszönöm mindenkinek, hogy ennek a közös munkának magam is részese lehettem és egy sikeres települést vezethettem. – mondta Ambrus Tibor polgármester az önkormányzati elismerések átadásakor rendezett fogadáson, majd így folytatta: - A siker alapja pedig a munka és az összefogás. Csak Önökkel együtt, Önökkel közösséget vállalva jöhetett ez létre. Úgy gondolom, hogy olyan összefogást sikerült idén felmutatni, ami a további munkához, a település további fejlődéséhez erőt és kitartást fog nyújtani. Szeretném, ha ez az összetartás tovább tartana, hiszen a széthúzás még soha nem vezetett jóra, az ilyen kistelepülések, kis közösségek sok mindenben csak magukra számíthatnak. Itt az Önkormányzat más értelmezést kap. Itt valóban maga kormányozza a falu önmagát és mindenki hozzátehet egy keveset a jövő megalapozásához. Mindenki felelős egy kicsit a közösség boldogulásáért. Az összetartozás tudata erőt ad, kitartást biztosít. Ez jelenti, ez jelentheti a túlélést, a fejlődést, hogy Csopak ne csak legyen, hanem épüljön, fejlődjön, szépüljön továbbra is.Köszönöm azok munkáját és áldozatát, akik tettek a közösségért, Csopak anyagi, szellemi gyarapodásáért.- A köszöntő utána polgármester  Polgárdy Imre megyei közgyűlési alelnökkel és Tóth Gyula alpolgármesterrel együtt  adta át az önkormányzat kitüntetéseit.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.