Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2010. Április)

XX. évfolyam 2. szám 2010. április
Csopakra költözik a kölyökfoci klub

A csopaki képviselő-testület április 27-i ülésén foglalkozott a 2009. évi költségvetés zárszámadásával, valamint az idei költségvetés módosításával. Az első napirendi ponthoz

Guáth Imre pénzügyi bizottsági elnök fűzött szóbeli kiegészítést. Összehasonlította a 2006-os és a 2009-es esztendő főbb számait, amiből kiderült, hogy amíg a ciklus első évében a 650 millió forint volt a főösszeg és ebből 258 millió a felhalmozás, tavaly az 539 millióból „mindössze” 52 millió . Tény ugyanakkor, hogy 2006-ban a 436 millió forintos működési költségből 44 milliós volt a működési mérleghiány, ezt a felhalmozási összegből pótolták. 2009-ben a képviselő-testület szemléletváltozása, következetes és szigorú takarékossági döntései következtében nemcsak pótolták a hiányt, de a szintén 436 milliós működési kiadás mellett  jelentős pénztartalékot is sikerült létrehozni. A képviselők mindkét napirendet elfogadták, a 2010-es költségvetés bevételeit 692 millió 695 ezer forintban, a kiadásokat 688 millió 745 ezer forintban hagyták jóvá. Több mint 36 milliós tartalékkal. Más településekhez képest szokatlan módon a testület nem fogadta el az önkormányzatnál 2009-ben végzett belső ellenőrzési tevékenységről szóló beszámolót. Ez elsősorban nem a balatonfüredi kistérségben működő egyetlen belső ellenőr munkájának kritikája, sokkal inkább az, hogy a kistérségtől elvont pénzek és a többi húsz önkormányzat nemleges döntése  miatt nincs anyagi lehetőség újabb belső ellenőr foglalkoztatására. A képviselők módosították a strandrendeletet, így az intézmény reggel 7-től 19 óráig tart nyitva, az üzemelési időt pedig május 22-től szeptember 5-ig határozták meg. A pénzügyi bizottság javaslata alapján elfogadták: Csopak községben üdülőtulajdonnal, vagy használati joggal rendelkező magánszemélyek részére üdülőegységenként 2 fő és a közvetlen családtagok részére , maximum 2+3 fő részére a strandgondnokság által kiállított, névre szóló fényképes igazolvány alapján kedvezményes idénybérletet biztosít. Az igazolványok érvényesítése évente történik. A rendelet mellékletéből kitűnik, hogy a strandi szolgáltatások mennyiségének és minőségének jelentős változása miatt a belépőjegyek ára tavalyhoz képest 45 százalékkal emelkedik. Így a teljes árú belépőjegy 600, a kedvezményes 400 forint lesz, hasonlóan emelkednek a bérletek árai is. A testület a labdarúgó utánpótlás érdekében támogatja a 2008-ban alakult Balatonfüredi Kölyök Labdarúgó Club kérelmét, így a jövőben a 9-11-13 éves gyerekeknek Csopakon biztosítanak gyakorlási lehetőséget térítésmentesen heti 3 alkalommal, ugyanakkor szeptembertől az U 13-as csoport bajnoki mérkőzései is az itteni labdarúgó pályán lesznek. Természetesen a névhasználatban is megjelenik Csopak, mint befogadó és a klubot támogató település.
Megújul a művelődési ház
A régióban az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér címre kiírt pályázaton nyertes 28 település között Csopak is szerepel. Az önkormányzat így az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelye keretében jelentős támogatásra, az összes nettó elszámolható költség száz százalékára –Csopak 47,337 847 millió forintra - jogosult az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból. Csopakon a múlt század harmincas éveiben épült művelődési ház két és fél éve húzódó rendbetételét, bővítését tartalmazta a pályázat. Ambrus Tibor polgármestertől tudjuk, hogy az épületben mintegy 300 négyzetméteres tetőteret alakítanak ki, ahol a teleház, ifjúsági klub, ügyfélszolgálati iroda, üzlethelyiségek, irodák, korszerű vizesblokkok lesznek, és várhatóan itt kap helyet a Csopak TV stúdiója is. A tetőtérbe lépcső vezet majd fel, de az akadálymentes közlekedés miatt liftet is építenek. A földszinten a kisterem megszűnik, még nem döntöttek arról, hogy hol működik majd a kmb-s iroda. Mindenesetre a régi épületre ráfér a külső homlokzatcsere és a belső tér felújítása.
Defibrillátor pályázati támogatássalCsopak Község Önkormányzata a JESZ II. program keretében az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet támogatásával félautomata defibrillátor beszerzésére és 25 fő kiképzésére összesen 500.000 Ft támogatást nyert. A defibrillátor a nyári szezonban a strandon,  év közben a Polgármesteri Hivatalban kerül elhelyezésre.
Csopak Községi Borverseny május 14-én
A Csopak község területén termett szőlőkből készült borok versenyét május 14-én rendezik a Balaton Borkúriában. Az érintettek már megkapták Ambrus Tibor polgármester meghívó levelét, így most lapunkban csak a legfontosabb tudnivalókat rögzítjük. Május 14-én 15 órakor derül ki, hogy a nem helyi szakmai zsűri kinek ítélte oda az önkormányzat által alapított  „Csopak Község 2010. évi Borosgazdája” címet, valamint mely borok érdemelték ki az arany-, ezüst- és bronz minősítést. Ez utóbbi azért is fontos, mert a bortulajdonosok közül csak e minősítéssel rendelkezők árusíthatnak az augusztusi borhéten. A közönség különdíját egy társadalmi zsűri bírálja el. Későbbi időpontban döntenek arról, hogy az alapító okirat szerint kié lesz a „Csopak 2010. év bora”. Az eredményhirdetéskor adják át az okleveleket, ugyanakkor a kettő fődíjat, az arany okleveleket és különdíjakat ünnepélyes keretek között május 22-én 11 órakor a strandavató megnyitón vehetik át az érintett szőlőtermelők, borosgazdák. Információink szerint a hegyközségi borverseny előreláthatólag május 28-án lesz.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.