Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2009. Szeptember)

XIX. évfolyam 9. szám 2009. szeptember
Időarányos a költségvetés I. félévének teljesítése

Mint arról előzetesen hírt adtunk, a Csopak Községért Érdemérmet – az ünnepi esemény időpontjában külföldön tartózkodó – Szekendy Alajosnak a csopaki képviselő-testület szeptember 15-i ülésén adta át Ambrus Tibor polgármester. Méltatásában hangsúlyozta, a kitüntetett egész életútja, szakmai, közéleti tevékenysége bizonyítja elkötelezettségét a csopaki szőlészet-borászat fejlesztése érdekében.

Napirend előtt kért szót Guáth Imre, aki elmondta, hogy szeptember elején mint a Csopak Nyugdíjas Klub elnökét tanúként idézték be a veszprémi rendőrkapitányságra. A feljelentés szerint nagy értékű vagyon elleni visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja merült fel a Csonkatorony körüli beruházással kapcsolatban. Guáth Imre többek között azért is furcsállta tanúként történt meghallgatását, mert a Norvég Alap által támogatott beruházás a nyugdíjas klub pályázataként valósult meg, így az esetleges felelősség is őt terheli.
Tény, hogy a nyugdíjas klub a kivitelezők közül a legkedvezőbb ajánlatot benyújtó vállalkozást bízta meg a munkálatokkal, a megvalósítás folyamatában betartották a számviteli és pénzügyi fegyelmet, a több szintű ellenőrzés nem talált hibát az elszámolásban. Az elnök egyetért a civil kontrollal, erre mindig megvolt a lehetőség, de senki nem élt vele. Ambrus Tibor polgármester hozzátette: Csopakon az utóbbi időben különösen szigorú költségvetési gazdálkodást folytatnak, a pénzügyi bizottságban többségében szakemberek vitatják meg és alakítják ki az előterjesztéseket. A konkrét üggyel kapcsolatban az a véleménye, hogy akiknek a polgármesterrel van gondjuk, őt keressék meg, és ne a tisztességes, ártatlan embereket sározzák be.
A kialakult hagyományoknak megfelelően a polgármester ugyancsak napirenden kívül adott tájékoztatást az önkormányzat aktuális pénzügyi helyzetéről. Részletesen ismertette a különböző szolgáltatóknak, kivitelezőknek, és az általános iskola lány WC-je felújításáért kifizetett összegeket, szólt a bevételek alakulásáról. Utóbbiak közül néhány a már megvalósult pályázatok után járó támogatásokból származott. Tájékoztatójában kitért az eredményes, illetve még el nem bírált pályázatokat érintő fejlesztések alakulására. Összegezve elmondta, a tájékoztató időpontjában az önkormányzat banki egyenlege 35 millió , a lekötött összeg 15 millió forint, így összesen 50 millió forint áll rendelkezésre.
A napirendek közül elsőként az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról szóló beszámolót vitatták meg a képviselők. Guáth Imre bizottsági elnök szerint mind a működési kiadások, mind a bevételek időarányosan valósultak meg, bár a szezonális jelleg miatt az első féléves adatok csak jelzik a várható teljesítéseket. Mindenesetre a könyvvizsgáló most is stabilnak, likviditási gondoktól mentesnek, takarékos gazdálkodásúnak minősítette az önkormányzat költségvetésének eddigi teljesítését.
A képviselő-testület elfogadás előtt ismételten részletesen tárgyalta a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM pályázatát. Mint kiderült, az érintett öt település közül Paloznak és Lovas nem támogatta a pályázatot.
Döntöttek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat következő fordulójáról, ennek részleteit a 8. oldalon olvashatják.
Újabb partnerségi kapcsolat lehetősége került a képviselők asztalára, most a görögországi Amaliapolit településsel való együttműködés került szóba, a bolgár Kavarnához hasonlóan tájékozódó jelleggel.
Új helyen a szolgálat
Összetett ünnep ez a mai, hiszen most adjuk át az új védőnői helyiséget, köszöntjük Rózsikát, aki már 40 éve dolgozik védőnőként Csopakon, és ma ünnepeljük a szoptatós édesanyákat is – mondta Ambrus Tibor polgármester a Civil házban kialakított védőnői helyiség avatásakor.
Egyúttal indokolta, miért volt szükség az átköltözésre: a Civil háznak ezt a helyiségét eredetileg a fiatalok klubhelyiségének szánták, de kicsinek bizonyult. A kultúrház tetőterében kialakítandó terem bizonyára megfelelőbb lesz.
Az áttelepítéskor gondoltak arra is, hogy elválasszák az elsősorban betegeket fogadó orvosi rendelőtől az egészséges csöppségekkel és édesanyákkal foglalkozó védőnői szolgálatot.
Egyébként az önkormányzat az elmúlt években több mint 11 millió forint bérleti díjat fizetett ki, az új megoldással évi egymillió forintot takarítanak meg, ezt a Civil ház vételárának törlesztésére, illetve a védőnői helyiség kiadásaira fordíthatják. Ami az új, 878 ezer forintos költséggel megvalósított helyiség kialakítását illeti, a polgármester köszönetet mondott a falugondnokságnak, a GROVI-BAU Kft-nek.
Bár a hivatalos köszöntő már korábban lezajlott, ez az alkalom is lehetőséget nyújtott arra, hogy az ünnepség résztvevői szép szavakkal és virágcsokrokkal méltassák a védőnőként 40 éve Csopakot, a csopaki anyákat, a csopaki gyermekeket szolgáló Szilassy Albertné Rózsika tevékenységét. Aki méltó utóda mindazoknak, akik az Európában egyedül álló magyar védőnői szolgálatot létrehozták és működtették.
Csak érdekességként említjük, hogy Rózsika kimutatása szerint az eltelt 40 évben Csopakon közel nyolcszáz gyermek fejlődését segítette, miközben az édesanyáknak szóló szakszerű gondozói tanácsadást végezte.
Szép kertek
Az idén Csopakon a három napos, a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt gazdag programokkal zsúfolt szüreti
eseménysor keretében adta át Ambrus Tibor polgármester a Szép kertek verseny díjait. Az elismeréseket a szakmai zsűri véleménye alapján Boksay Györgyné, Gacs Gábor, Gunyhó Lajosné, Bakonyi Miklósné, Pucsek Tiborné, Csertő Nóra és Siető Kálmánné kapták.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.
Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,
vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.