Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2009. Október)

XIX. évfolyam 10. szám 2009. október
Önkormányzati beruházások 2010-re

Csopak továbbra is sikeresen szerepel a különböző pályázatokon. Ambrus Tibor polgármester a képviselő-testület október 29-i ülésén napirend előtt örömmel adott tájékoztatást arról, hogy megkezdődött az „Intelligens strand" című beruházás , így a jövő évi szezonra már a megújult, korszerűsített strand fogadja a vendégeket.

A Vidékfejlesztési Hivataltól kapott levél szerint a Plul malom környékének rendbetételére több mint 17 millió forint támogatást nyertek, ugyancsak eredményes a Kossuth-Füredi utcák felújítására benyújtott pályázat, itt a támogatás összege meghaladja a 14 millió forintot. Sikeres volt a református egyház, valamint több csopaki vállalkozás pályázata is. Részben a pályázatokkal összefüggésben módosította a testület az önkormányzat idei költségvetését, a bevételi és kiadási főösszeget 515 millió 246 ezer forintban állapították meg. Elfogadták a képviselők az önkormányzat 2010. évi belső ellenőrzési tervét és a stratégiai tervet. A napirendek között szerepelt Jánka István r.ftőrm., körzeti megbízott által készített közrendvédelmi beszámoló is, a vitában résztvett Bíró Barna, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. A témára következő számunkban még visszatérünk, most csak annyit, hogy a statisztika szerint a tavalyi 81 bűncselekményhez képest ebben az évben 39 bűncselekmény történt Csopakon, jelentősen csökkent a lopások, betöréses lopások száma is. Joggal jelenthette ki a kapitányság képviselője, hogy ezen a településen - a számos megoldandó feladat mellett is - jó a közbiztonság. Rövidesen a képviselő-testület elé kerül a 2010-re vonatkozó költségvetési koncepció, ezért is indokolt, hogy a realitásokat figyelembe véve összeállítsák a jövő évre tervezett önkormányzati beruházásokat. Ezek között szerepel több , a még el nem bírált pályázatokban szerepeltetett munkák kivitelezéséhez szükséges tervezési árajánlat kérése, így például a kultúrház felújításához, a kerékpárúthoz, az új óvoda építéséhez, a közvilágítás korszerűsítése IV. üteméhez. A pályázatoktól is függő pénzügyi lehetőségek függvényében tervezik az általános iskola főként energiatakarékosságot célzó felújítását. 2010. május végéig befejezik a vasúti árok környezetrendezését, elvégeztetik a Csonkatorony festését. Tervezik a három forráskút üzembe helyezéséhez szükséges teljes körű vízmintavizsgálatát, valamint az iható vízminőség biztosításához szükséges berendezés beszerzését és beépítését. Szó van több út aszfaltozásáról, a sportpályánál labdafogó háló felszereléséről, új traktor, illetve multifunkciós gép vásárlásáról. A testület döntött a Csopak Napok-Borfesztivál jövő évi részvételi szabályzatának előkészítéséről, ehhez szervezőbizottságot hoztak létre, amelynek tagjai: Tóth Gyula, Steinhausz György, Bodaki Csaba, Frick Attila, Varga József, Tamás Ervin.
Új játszótér épült az óvodában
A gyermekek képességeinek fejlesztéséhez, biztonságos felnövekedésükhöz nélkülözhetetlen, hogy az őket körülvevő környezetet megfelelően alakítsuk ki.A játszóterekre érvényes Európai Uniós és magyar szabványok ezt a biztonságot teremtik meg óvodásaink számára.A játszótéri eszközök biztonságáról szóló rendelet szabályozza a játszótéri eszközök forgalomba hozatalát, használatba vételét, a meglévő játszótéri eszközök ellenőrzését, üzemeltetését, karbantartását.A játszótéri eszköz akkor hozható forgalomba, ha megfelel a biztonsági követelményeknek és ezt megfelelőségi tanúsítvány igazolja.Óvodánk udvarán felállított játékok a 3-14 éves korosztály részére készített, természetes fa formájú játékok, melyek keményfából, tölgyfából, akácból készültek.Ezek rendkívül tartósak, időjárásállóak. A játékokat és kiegészítő termékeket környezetbarát favédőszerrel kezelték.Az építő cég játékait szabványok alapján készítette.Ezen szabványok betartása megfelelő játékkultúrával párosulva biztonságos játékot garantál óvodásaink számára.A játékok alá a megfelelő védőtávolságig ütéscsillapító mosott kavics került. A játszótéri balesetek elkerülése érdekében fokozottan figyelni kell a balesetveszélyes helyzetek elkerülésére, az eszközök állapotára, helyes használatára, megfelelő időközönkénti karbantartására.A balesetek megelőzése, a balesetveszélyes helyzetek elkerülése az óvoda minden dolgozójának kiemelt feladata.Ezúton is megköszönöm az önkormányzat támogatását.Ugyancsak köszönöm támogatóinknak a segítséget és a lelkesedést: a készítő GRA-FA PRESS - nek a két ajándék padot, Pető Árpád vállalkozónak a kedvezményes fuvarozást, a DATI-SPED Kft. - nek a kedvezményes földmunkákat, az ingyenes kavicsbehordást, a Csopak Településért Közalapítvány támogatását, az óvónő kollégáimnak és családtagjaiknak, valamint karbantartónknak a földmunkálatokban való részvételt, a lapátolást, gereblyézést, kavicsbehordást és a munkálatok utáni tereprendezést!Tóthné Ferencz HenrietteÓvodavezető
Időskorúak köszöntéseÖnmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött" - Sütő Andrást idézte Ambrus Tibor polgármester, amikor az Idősek Világnapja alkalmából rendezett összejövetelen köszöntötte a csopaki nagymamákat, nagypapákat, dédiket. Majd így folytatta: A hétköznapok alatt nincs annál nemesebb feladat, nincs annál szebb és nagyobb kihívás, mint amikor szeretteinkről, szüleinkről, nagyszüleinkről kell gondoskodnunk. A jövőben is fontos feladatunk, hogy gyermeki kötelezettségünknek eleget téve, nyugodt, méltóságteljes időskort teremtsünk csopaki polgárinknak. Ha ennek szellemében cselekszünk, akkor Csopakon az év mind a 365 napja idősek napja és valódi ünnepnap lesz.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.