Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2009. November)

XIX. évfolyam 11. szám 2009. november
Alapvető a pénzügyi egyensúly megteremtése

A Csopak TV nézői a képviselő-testület november 24-i ülésének felvétele alapján

Ambrus Tibor polgármester napirend előtti részletes tájékoztatásából megismerkedhettek az önkormányzattal szemben indított és lezárt peres ügyekről. Ezért most csak a Veszprém Városi Bíróság jogerős ítéletét, illetve a Veszprémi Rendőrkapitányság nyomozás megszüntetéséről szóló ugyancsak jogerőre emelkedett határozatát idézzük. Az első ügyben Takács István vállalkozó indított peres eljárást a csopaki önkormányzat ellen vállalkozói díj megfizetése iránt. A bíróság a keresetet elutasította. A másik ügyben dr. Balogh Emil és Héhn Gyula tett feljelentést a Magyar Köztársaság Legfőbb Ügyészségénél hűtlen kezelés gyanúja miatt, ez kivizsgálásra végül átkerült a Veszprémi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztály Vagyon- és Gazdaságvédelmi Alosztályára. Számos tanú meghallgatása, a dokumentumok áttanulmányozása után a rendőrség megállapította, hogy az egyes sérelmezett ügyekben a polgármester a rá vonatkozó jogszabályi előírások szerint járt el, a kezelésére bízott vagyonnal nem tanúsított olyan magatartást, amely a hűtlen kezelés bűncselekmény megállapítására adna okot. Ez alapján határoztak a nyomozás megszüntetéséről.
A testületi ülés napirendjei között a képviselők megtárgyalták az önkormányzat IIII. negyedévi gazdálkodásáról készített beszámolót. Ebből kiderült, hogy mind a bevételek, mind a kiadások időarányosan teljesültek, elmaradás elsősorban az építményadónál és az iparűzési adónál mutatkozik. Utóbbit egyes vállalkozások megszűnése, a vállalkozásokat ért negatív hatások okozzák.
A 2010-re vonatkozó költségvetési koncepciót több bizottság is alaposan megtárgyalta, javaslataik részben bekerültek az előterjesztésbe, amelynél számos bizonytalansági tényezőt is figyelembe vettek. Az előzetes számítások szerint a koncepció valamivel több mint 566 millió tervezett bevételi és kiadási főösszeget tartalmaz, 20 milliós pénzmaradvánnyal. Az elfogadott határozat szerint a költségvetési terv összeállításánál alapvető szempont a pénzügyi egyensúly megteremtése, a folyamatos fizetőképesség fenntartása. A fejlesztési kiadásoknál elsőbbséget kap a kötelezettségvállalással terhelt áthúzódó, illetve új feladatok forrás teremtése. Figyelembe kell venni, hogy az állami támogatás jövőre mintegy 20 millió forinttal csökken, várhatón csökken az idegenforgalmi adó tartózkodás utáni bevétele is az állami kiegészítés csökkenése miatt. Az idei évivel azonos lesz 2010-ben a szociális keret, marad a 15,2 millió forint.
A képviselők döntöttek egy univerzális kistraktor megvásárlásáról lízing lehetőség igénybevételével. Erre többek között azért is szükség van, mert a téli hóeltakarításra nem kaptak kedvező vállalkozói ajánlatot. Határoztak a kötelező önkormányzati feladatként jelentkező térinformatikai program és digitális közműtérképtovábbvezetéséről , valamint elfogadták a MÁV peronfelújítással kapcsolatos módosított támogatási szerződését.
Letették az alapkövet
Bár a munkálatok már korábban elkezdődtek a csopaki strandon, hivatalosan november 27-én sajtótájékoztatóval, majd egy alapkő letételével indult a közel 150 milliós, uniós támogatással megvalósuló Intelligens strand beruházás. A terveket, a Naplót és némi aprópénzt tartalmazó hengert Ambrus Tibor polgármester helyezte el Polgárdy Imre megyei közgyűlési alelnök, Nagy Jenő országgyűlési képviselő és a Kuti és Fia Kft. vezetőinek segítségével.
Új színfolt a Patak-parton
Meglehetősen balesetveszélyesé vált a Patak-parti sétány egy része, Lokody Ákosa Csopak Településért Közalapítvány felvállalta a felújítás megszervezését. Szopkóné Saly Ágota, a kuratórium elnöke a november 26-i avatáson elismeréssel szólt elsősorban a helyi vállalkozók összefogásáról, külső személyek támogatásáról,aminek eredményeként mintegy 626 ezer forintosköltséggel megvalósult a sétány rendbetétele, és egy erdészeti dolgozó közreműködésével megfelelő faanyagot is kaptak a pihenőpadhoz és a jelzőtáblához. Külön kiemelte az új csopaki színfolt kialakításában közreműködők anyagi támogatását és lelkiismeretes munkáját.Félmillió forintos anyagi támogatást kaptak a Szerencsejáték Zrt. részéről (Szabó István gazdasági vezérigazgató-helyettes személyes megkeresése alapján)
- Rozgonyi Imre a járdalapok lerakását végezte,- a Rezgő kft. a korlát elkészítését vállalta,- Grósz József vállalkozó és munkatársai a pihenőpad és jelzőtábla elkészítésén dolgoztak,- Tóth Gyula kuratóriumi tag: munkaszervezésben, anyagbeszerzésben jeleskedett,- Lokody Ákos csopaki lakos volt az ötletgazda. kezdeményezésére
A lelkek is ünneplőbe öltöznek
Elsősorban ne az ajándékozásrólszóljon a karácsony - mondja Huszár Péterné, az általános iskola igazgatója -, ezért négy hétvégén különleges ünnepi alkalmakat szervezünk a tanulók részére. Célunk, hogy az ünnepvárás során a lelkeket is öltöztessük ünneplőbe. Első alkalommal ifj. Tislér Géza református tiszteletes tartott 45 perces, színes előadást a gyerekeknek az ádvent történetéről, jelentéséről, a második hétvégére dekorációt tervezünk, míg a harmadik alkalommal a résztvevők a szülőknek készítenek ajándékokat. A negyedik hétvégére vitéz Ajtós József plébános urat hívtuk meg, aki a katolikusok szemszögéből foglalkozik az ádventtel.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.