Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2009. Május)

XIX. évfolyam 5. szám 2009. május
Megszépült a Millenniumi Park

A terveknek megfelelően május végére több mint 17 és félmilliós összköltséggel, az EGT/Norvég Alap tízmilliós támogatásával elkészült a „Zöldterület rendezése a csopaki Csonkatorony környezetében” című projekt. Így Ambrus Tibor polgármester ünnepélyes keretek között átadta a közösségnek a Kert-harmónia Stúdió Bt. (Szűcs Alexandra és Csuka Veronika) tervezte, a VABÓ Kft. által kivitelezett Millenniumi Parkot, amely több változat után kapta ezt a nevet. Elhangzott: a jelentős társadalmi munka elismeréseként akár az „Öszszefogás Park” elnevezés is hűen fejezné ki a településen működő civil szervezetek, intézmények teljesítményét, amellyel különösen a parkosításban bizonyították elkötelezettségüket általában a falu, konkrétabban most a közösségi tér szebbé, vonzóbbá tételében.

Újabb útfelújításokra pályáznak
A képviselő-testület május 28-i ülésén napirend előtt Ambrus Tibor polgármester tájékoztatójában elmondta, hogy Bathó Tamás vitorlás világbajnokságon 3. helyezést ért el, eredménye alapján tagja lett az olimpiai keretnek. Meglehetősen ritka, hogy egy csopaki fiatal ilyen teljesítményt produkáljon, ezért a szülőkkel egyetértésben az önkormányzat segít neki a felkészülésben.A polgármester ugyanakkor köszönetet mondott a Sáner János Kertbarát Körnek a tanösvény kitakarításáért, valamint azoknak a fiataloknak, akik Bertalan Dóra közreműködésével jelentős mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze a 73-as út mellett.
A napirendek között a képviselők elfogadták a lejárt határidejű és folyamatban lévő határozatok végrehajtásáról szóló jelentést, valamint módosították az idei költségvetést. Utóbbira elsősorban azért volt szükség, mert egyelőre nincs eredményhirdetés a 140 milliós strandrekonstrukciós pályázatról, így ennek önrésze várhatóan idén nem terheli a kiadási oldalt.
Lénárt Józsefné bizottsági elnök előterjesztésében tárgyalta a testület a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásának átfogó értékelését, erre a későbbiekben még visszatérünk. A képviselők elismeréssel nyugtázták a Csopak Településért Közalapítvány beszámolóját, majd önkormányzati beruházások ügyében döntöttek. A településfejlesztési bizottság javaslata alapján további munkákat végeznek el a Csonkatorony környezetében, felújítják az Öreghegyi utca felső szakaszát, megvalósul a Homokbánya utca aszfaltozása, és fokozatosan megterveztetik, illetve újjáépítik a település területén lévő 7 autóbuszmegállót.
Tizenhat klub a találkozón
Idén hetedik alkalommal fogadta Csopak a Középdunántúli Regionális Nyugdíjas Találkozó résztvevőit. Vélhetően a nyugdíjas klubok és a tagság anyagi helyzetének gyengülése is hozzájárult ahhoz, hogy az előző évekhez képest most csak 16 klub, illetve egyesület mintegy négyszáz fővel képviselte a régió nyugdíjasait. Akiket a vendéglátók nevében Guáth Imre, a Csopak Nyugdíjas Klub elnöke köszöntött és Jankovits György, az országos érdekvédelmi szervezet vezetője nyitotta meg a rendezvényt. Amelyen dalokkal, tánccal, verssel mutatkoztak be a klubok amatőr együttesei, szólistái. Természetesen most is nagy tapsot kapott a csopaki nyugdíjasok műsort záró country produkciója, néhányan a közönség soraiból is táncra perdültek.
A nap során számos program várta a találkozó résztvevőit, sokan választották a sétát a csopaki strandon.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.
Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,
vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.