Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2009. Június)

XIX. évfolyam 6. szám 2009. június
Testületi döntések

A kifizetéseket teljesítettük, a bevételek egy része azonban nem jött meg, ezért nem annyira rózsás a helyzetünk – mondta Ambrus Tibor polgármester a képviselő-testület június 30-i tanácskozása előtt. Több pályázati támogatást még nem kapott meg az önkormányzat mintegy 30 millió forint értékben, ráadásul a júniusi strand bevétel is 8 millió forinttal kevesebb a vártnál.

A napirendek között elsőként a közbeszerzési szabályzat módosításáról kaptak tájékoztatást a képviselők. A második napirendi pont az óvodavezetői pályázat elbírálása volt. A különböző illetékes fórumok egybehangzóan támogatták Tóthné Ferencz Henriette pályázatát, így foglalt állást a paloznaki testület és a helyi szociális és oktatási bizottság is. A képviselők elismeréssel szóltak az óvodavezetői posztot eddig is betöltő
pályázó kiemelkedő szakmai és közösségi munkájáról, az általános iskolával kialakított példás kapcsolatról, a következő ciklusra tervezett programról. Így a testület 2014. augusztus 15-ig Tóthné Ferencz Henriettet bízta meg az óvodavezetői feladatok ellátásával.
A képviselő-testület módosította az általános iskola és az
óvoda alapító okiratát, majd döntött a beiskolázási támogatással kapcsolatos rendelet módosításáról. (Erről a 6. oldalon olvashatnak.)
A további napirendek között külön foglalkoztak a paloznaki polgármester társulási megállapodással, valamint a strandbelépőkkel összefüggő levelével. A képviselők megerősítették a korábbi testületi állásfoglalást. Továbbra is igénylik az oktatási intézmények működéséhez a paloznakiak arányos anyagi hozzájárulását.
 
Igazgatási szünetet rendelnek el
A csopaki képviselő-testület május 28-i ülésén - a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény felhatalmazása alapján – rendeletet alkotott a 2009. évi igazgatási szünet elrendeléséről. Ennek megfelelően a polgármesteri hivatal idei munkarendjében a nyári igazgatási szünet július 27-től augusztus 7-ig tart. A testület a téli igazgatási szünetet december 28-tól december 31-ig rendelte el.
Dr. Szántód Anita jegyző a rendelet indoklásaként idézte az Európai Unió és a hazai igazságszolgáltatás gyakorlatát, ahol ezt a szabályozást már bevezették. A hivatalban dolgozók éves szabadsága 30-38 nap között van, ugyanakkor ezt szinte lehetetlen a szabadságolási tervnek megfelelően kiadni. A hivatal
magas ügyirat- és ügyfélforgalma miatt a szabadságok alatt nem tudják helyettesíteni megfelelő szakértelemmel az ügyintézőt. Az sem mellékes körülmény, hogy a nyári időszakban a szabadságolások miatt nehéz elérni a szakhatóságokat, bíróságokat, más szervezeteket.
Több településen, így Balatonfüreden, Veszprémben, Balatonalmádiban már bevezették az igazgatási szünetet.
Természetesen az igazgatási szünet nem jelenti azt, hogy a hivatal 14 napig zárva tart. Ebben az időszakban ügyeletet tartanak, megfelelően ellátják a jogszabályban előírt kötelezettségeket (postázás, gyámügy, szociális ügyek, anyakönyvvezetés, pénzügyek).
 
Több támogatás az elsősök iskolakezdéséhez
A képviselő-testület Ambrus Tibor polgármester kezdeményezésére, a szociális és oktatási bizottság támogatásával módosította a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló rendeletben a tanévkezdési támogatással kapcsolatos korábbi döntését. Ismeretes, hogy jelenleg az általános iskolások esetében az évi egyszeri támogatás összege a család egy főre jutó jövedelmétől függően 10 000, illetve 6 500 forint. Lénárt Józsefné bizottsági elnök előterjesztésében a javaslat indoklásaként elhangzott, hogy a legnagyobb anyagi teher az általános iskola első osztályát kezdő gyermekek családját terheli ennek enyhítését segíti elő a támogatási összegek megemelése.
A döntés szerint: a) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, a támogatás összege szeptembertől tanulónként 20 000 forint; b) ahol ez a legkisebb összeg 200 %-át meghaladja, de a 300 %-ot nem éri el, ott tanulónként a támogatás mértéke 13 000 forint.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.
Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,
vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.