Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2009. Július)

XIX. évfolyam 6. szám 2009. július
Feltételes közbeszerzési eljárást indítottak

A képviselő-testület július 21-én tartott tanácskozásán Ambrus Tibor polgármester napirend előtt tájékoztatást adott az önkormányzat pénzügyi helyzetéről. Mint mondta, a bevételi és kiadási oldal egyenlege a testületi ülés időpontjában mínusz tízmilliós különbözetet mutat, eddig a kellemetlen időjárás miatt jelentős bevételkiesés keletkezett a strandnál, ugyanakkor több pályázati támogatás „úton van”, és a helyi adóbevételek – a kurtaksza kivételével – 50 százalék felett teljesültek.

(A részletekről az újság 6. oldalán olvashatnak.)
Bár az „Intelligens strand” pályázat második fordulójának eredményét még nem hirdette ki a regionális testület, számos érv szólt amellett, hogy az önkormányzat elindítsa a jelentős beruházás feltételes közbeszerzési eljárását. A testület az erről szóló döntés mellett megbízást adott az eljárást lebonyolító személynek, valamint létrehozta a közbeszerzési bíráló munkacsoportot.
Elfogadták a képviselők a testület második félévi munkatervét, a következő rendes ülést szeptember 15-én tartják, amikor többek között megvitatják az önkormányzat költségvetésének első féléves teljesítését, elvégzik a szükséges módosításokat.
Több pályázatról is tárgyaltak , így a turisztikai vonzerő, valamint az óvoda építéséhez kapcsolódó pályázat elkészítéséről. Elvben egyetértettek a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület által benyújtandó TDM pályázat benyújtásával, ugyanakkor várhatóan még augusztusban rendkívüli ülésen fogalmazzák meg azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az egyesületnek fizetendő összeg ellentételeként elvárnak az új szervezettől. (Az egyesületet létrehozó és működtető öt önkormányzat közül a paloznaki testület nem támogatta a pályázat benyújtását.)
A képviselő-testület az ÁFA törvény módosításának megfelelően augusztus elsejétől kényszerűségből 20 százalékról 25 százalékra emelte az önkormányzat által nyújtott szolgáltatások árához kapcsolódó ÁFÁ-t, így ezek a díjak is emelkednek. Külön döntöttek a labdarúgó pálya bérleti díjáról, ezt mérkőzésenként
15 ezer forint+ÁFÁ-ra, az edzések díját óránként 5 ezer forint+
ÁFÁ-ra emelték. (A pálya melletti ingatlan tulajdonosának napirend előtti kérésére a polgármester reagált: eredményesen pályáztak egy labdafogó háló beszerzésére és felszerelésére, ugyanakkor azt nem tudják megakadályozni, hogy a fiatalok a magánterületre került labdáért a jövőben ne menjenek be.)
A testület döntött arról, hogy nem kívánja megvásárolni a balatonalmádi önkormányzat által felajánlott Balatoni Hajózási Zrt. részvényeket.
A balatonfüredi hulladéklerakó bezárásával kapcsolatban a képviselők a vállalkozó kérésére módosították a strand és a közterületek gondozására kötött szerződést, amit a decemberi ülésen felülvizsgálnak.
Részvételi feltételek
A képviselő-testület elfogadta az augusztus 14-23 közötti Borfesztivál részvételi szabályzatát. Ennek megfelelően a követelményeket teljesítő borárusítóknak 10, az ételárusítóknak 3 férőhelyet biztosítanak a kitelepüléshez. Egyúttal meghatározták a részvételi díjakat is. Az értékesítés mellett mesterségüket is bemutató népi- és iparművészeti vállalkozók 50 százalékos kedvezményt kapnak.
Petíció a miniszternek
A képviselő-testület júliusi ülésén Ambrus Tibor beszámolt a balatonfüredi kistérség polgármestereinek közelmúltban hozott döntéseiről. A 20 település önkormányzata január elsejétől kistérségi főépítészt kíván foglalkoztatni, a csopaki polgármester javaslata szerint a települések ingatlanszám alapján fizetnék a hozzájárulást. Tiltakozást juttattak el az illetékes miniszterhez a házigondozói szolgálat és a jelzőrendszer összekapcsolása miatt, amely 3 jelzőkészülékhez rendel egy házigondozót. Erről nem volt szó a jelzőrendszer kialakítása előtt. A polgármesterek javaslata az 1:3 arány helyett legalább az 1:9, 1:10-es megoldást tartja elfogadhatónak. Kistérségi keretek között kívánják megoldani a fiatalok méhnyakrák elleni védőoltását, ezzel rászorultsági alapon jelentősen csökkenne az egyébként százezer forint feletti költség.
Eddigi munkája és a csopakiak kezdeményezőkészségének elismeréseként a polgármesterek egyhangúlag Ambrus Tibort választották meg a pénzügyi bizottság elnökének.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.
Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,
vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.