Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2009. Augusztus)

XIX. évfolyam 6. szám 2009. augusztus
Októberben elkezdődhet a strandberuházás

A második fordulóban is nyert a csopaki önkormányzat Intelligens strand beruházási támogatása a KDOP A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése című uniós pályázaton. A közel 150 milliós költségnek 40 százaléka a támogatás, a megyei közgyűlés 15 millió forintot szavazott meg az önkormányzati önerőhöz. Ambrus Tibor polgármester szerint a közbeszerzési eljárás eredményhirdetését követően idén októberben megkezdődhet és optimális esetben jövő áprilisában befejeződhet a beruházás. Eddig négy vállalkozás jelentette be részvételi szándékát.

Ismerjük meg egymást
A csopaki önkormányzat az Európa a polgárokért program keretében uniós támogatással második alkalommal szervezte meg a testvértelepülések találkozóját. A Csopak Napok rendezvényeivel egyidőben számos program aktív résztvevői voltak a lengyel Myslenice, az erdélyi Szováta, a bolgár Kavarna és a svédországi Eskilstuna népes delegációi.
Csopak Díszpolgára
Ebben az évben is a hagyományoknak megfelelően a Csopak Napokhoz kapcsolódó összejövetelen adta át az önkormányzat kitüntetéseit.
A Csopak Község Díszpolgára címet az aranygyűrűvel dr. Bakonyi Károly, a Csopak Községért Érdemérmet Szekendy Alajos, a Csopakért Emléklapot Mihály Csaba és családja, Bathó Péter és Kenyeres Gyuláné vehette át Ambrus Tibor polgármestertől.
Igent mondtak a TDM pályázatra
A képviselő-testület augusztus 25-i rendkívüli ülésén rendeletmódosítással – mivel nincs mérlegelési lehetőség - a polgármesterre ruházták át az iskolakezdési támogatással kapcsolatos hatáskört.
Megtárgyalták az általános iskola 2009-2010-es tanévének tantárgyfelosztását és óraszámait. Huszár Péterné igazgató írásos előterjesztése szerint 16 álláshellyel – 3 technikai dolgozó, egy fő iskolatitkár, 12 pedagógus – rendelkeznek, utóbbiból csak 11-t töltöttek be, a 12.-t túlórával oldják meg. A javaslat alapján a tanévben heti 270 órában végzik el a helyi tantervben leírt követelményeket. Két éves munkával elkészült az iskola pedagógiai programja, amelyről Angeli Judit tanügyigazgatási szakértő készített szakértői véleményt. Mint írja: A pedagógiai program átgondolt, pedagógiai szempontból jól összeállított dokumentum… A tanulók számára az érdeklődésnek megfelelő választási lehetőséget a tanórán kívüli foglalkozások, szakkörök biztosítják. Ambrus Tibor polgármester kijelentette, hogy az önkormányzat továbbra is felvállalja a program fedezetét.
A képviselők alapos vita után elfogadták a Balaton Riviéra által benyújtandó TDM pályázathoz a csopaki önkormányzat önerő összegét, valamivel több, mint 4,7 millió forintot. Az ezzel arányosan elnyerhető összeg meghaladja a 27 millió forintot. Döntöttek arról is, hogy egyes, a költségvetésben szereplő feladatok átadásával együtt ezek fedezetét is biztosítják a Riviérának. A tagdíjon kívül többek között az információs iroda bérleti díját, az átvállalható munkabéreket, járulékokat, a Halászbokor, a Csopak Galéria, a rendezvények költségét, a honlap szerkesztését.
 
 Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.
 
Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,
 
vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.