Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2009. Április)

XIX. évfolyam 4. szám 2009. április
Stabil az önkormánzat pénzügyi helyzete

A csopaki képviselő-testület az áprilisi ülés napirendje előtt meghallgatta Ambrus Tibor polgármester beszámolóját az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak legfrissebb adatairól. Elhangzott: jelenleg 42,5 százalékos a helyi adóbevétel – a kurtaxa még nem indult be - , ez 72 millió 345 ezer forintot jelent.

Paloznak kifizette a védőnői szolgálat, az iskola-óvoda fenntartási költségének időarányos részét. A kiadások között szerepel a komposztálóhoz adott 500 ezer forint, a Csonka-toronyhoz 5,6 millió forint, a református egyháznak átutalt 600 ezer forint, a közmunka 1,108 millió forintos költsége. Az önkormányzat közel tízmilliós lekötött pénzzel rendelkezik. A polgármester utalt arra is, hogy az utóbbi években a korábbi 67 főről 57 főre csökkent az önkormányzatnál foglalkoztatottak létszáma.
A képviselők a napirendek közül elsőként az önkormányzat 2008. évi gazdálkodásáról készült beszámolót tárgyalták. Guáth Imre bizottsági elnök részletesen elemezte a bevételek és kiadások alakulását, a beszámolóhoz kapcsolódva Bauerné Poór Vilma könyvvizsgáló is azt állapította meg, hogy Csopak pénzügyi helyzete stabil.
Döntött a testület a strandi szolgáltatásokról, az ajánlatok közül a GT Energia Kft.-ét fogadták el. Két fő visszahívását követően új tagokkal egészült ki a Csopak Településért Közalapítvány kuratóriuma:
Szopkóné Saly Ágota elnök mellett Tóth Gyula a helyettes, Tóthné Ferencz Henriette a titkár, tagok: Wellesz Zoltán és Molnárné Szabó Zsuzsa.
A testület korábbi döntésének megfelelően a polgármester és a szociális bizottság elnöke beszámolt az átruházott hatáskörben első negyedévben hozott döntésekről. E szerint az első három hónapban 4 fő kapott átmeneti segélyt 105 ezer forint értékben, két személy temetési segélyt, 50 ezer forintot, két szülő születési segélyt, összesen 90 ezer forintot.
Pénzbeli átmeneti segélyt állapítottak meg 18 fő részére, természetbeni átmeneti segélyt négy fő részére, rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban négy , gyermekétkeztetési támogatásban egy fő részesült.
Strandbelépők díjai
A képviselő-testület meghatározta a 2009 évre vonatkozó strandbelépők, strandi szolgáltatások és alkalmi területbérletek díját. Így ezen a nyáron a teljes árú belépőjegy 420, a kedvezményes 290 forintba kerül.
A teljes árú heti bérletért 2200, a kedvezményesért 1540 forintot kell fizetni.
Az idénybérlet ára 16000, a kedvezményesé 12700, az üdülő tulajdonos idény bérleté 6300 forint. Természetesen idén is lesz 50 százalékos napi felnőtt belépő 210, gyermek belépő 145 forintért.
Kedvezményt kapnak azok is, akik rendelkeznek Balaton Riviéra kártyával.
A strandbelépők és szolgáltatások árának kiegyenlítésére üdülési csekket is elfogadnak.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.
Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,
vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.