Bemutatásra került a 2018-2019-es EFOP pályázat tematikája

2018. február 5-én, hétfőn élénk érdeklődés mellett, lakossági fórum keretében bemutatásra kerültek a közelmúltban megnyert, két évre szóló EFOP pályázat tartalmi elemei.

A Tihannyal, valamint más kisebb Balaton-felvidéki településsel közösen megpályázott keretösszegből közel 60 millió Forint támogatást fordíthat a település közösségépítő rendezvényekre, szolgáltatásfejlesztésre és képzésekre.
A pályázat segítségével számos olyan program valósulhat meg, amelyek még szorosabbá fűzhetik a civil szervezetek egymással, illetve az önkormányzattal való együttműködését. Már februárban elindul az első programsorozat: Filmklub formájában találkozhatnak az érdeklődők neves magyar színművészekkel – február 23-án a „Legényanya” című film vetítését követően Eperjes Károly színművész érkezik hozzánk vendégként, márciusban a „Kalandorok” című film kapcsán Haumann Péter színművésszel beszélgetünk, végül – a tavaszi szekció zárásaként – a „Csinibaba” című filmre Molnár Piroska művésznő segítségével reflektálunk.
Tavasszal két fontosabb rendezvényre is sor kerül, amelyek az EFOP támogatásával valósulhatnak meg: Március végén településszépítő akcióra kerül sor, majd májusban egy nagyszabású egészségnapot tart a település. Csopak nyári rendezvényeibe – Csopak Napok, testvér-települési találkozó – szintén beépülnek a pályázati támogatások. Az őszi időszakban a civil szervezetekkel karöltve különleges lekvárbefőző napot is rendez az önkormányzat.
A szolgáltatások fejlesztésének keretében megújul a község kamerarendszere, illetve a strand Wifi-hálózata is. A pályázatnak köszönhetően új munkahelyek megteremtésére is lehetőség nyílt, a Csopaki Strand takarítói és pénztáros munkakör betöltésére várja az álláskeresők jelentkezését.
Az EFOP-ban megvalósuló képzések – informatikai, pénzügyi, jogi és védőnői tanácsadás, valamint szakpszichológiai előadások – elsősorban a pályázat szempontjából hátrányos helyzetűeket célozzák meg, így kiemelten számítunk a pályakezdő fiatalok, aktív korú álláskeresők, 50 év felettiek, GYED-ről, GYES-ről visszatérők részvételére.
Fontos továbbá kiemelni, hogy a képzések minden esetben díjmentesek, céljuk, hogy hozzájáruljanak az álláskeresés megkönnyítéséhez, így egyúttal a munkába álláshoz is. A képzésekkel kapcsolatos részletek kidolgozása jelenleg is zajlik, a részletes tematikák – időpontokkal – hamarosan kiküldésre kerülnek minden információs csatornán.