A városlődiek megmutatták Csopakon, hogy milyen is az igazi svábest

A szervezők valóban változatos programokról gondoskodtak. Az érdeklődők megismerkedhettek a sváb hagyományokkal, kultúrával, népdalokkal, néptánccal és a hazánkban egyre népszerűbb svábzenével.

A kultúrház nagytermében legelőször a Városlődi Vegyeskar lépett fel, mely 1964-ben alakult, Tóvári Lajos néhai iskolaigazgató és karnagy vezetésével, akinek a születésének 100. évfordulója tiszteletére emlékkoncertet szervezett tavaly a városlődi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület. Bankó Mónika 2001-ben vette át a kórus vezetését. A négyszólamú vegyeskar különböző műveket adott elő. A hallgatóság német és magyar nyelven népdalfeldolgozásokat hallhatott, valamint harmonika kíséretében Városlődön gyűjtött két népdalt. 
Az énekkar után a városlődi Pergő- Rozmaring Táncegyüttes lépett fel, akik megalakulásuk óta a magyarországi német nemzetiségi kultúra ápolásával, elsajátításával foglalkozik. Széles repertoárjukban az autentikus német nemzetiségi táncok és az egyéb jellegzetes koreográfiák mellett megtalálhatóak voltak, még a magyar folklór sokszínű táncai is. Az együttes jelentős részét városlődi fiatalok, tanulók alkotják, de a tagok között többen a környékbeli településeken laknak. A tánccsoportot huszonnégy éve Petres Ákos és Petresné Reiter Andrea vezeti. 
Persze egy svábest akkor az igazi, ha az érdeklődők nemcsak látják a táncot, hanem táncra is perdülnek. Erről pedig a Waschludter Johann’s Kapelle zenekar gondoskodott, mely 1991-ben alakult. Német és osztrák nemzetiségi dalokat játszottak, nagyon jó hangulatot teremtettek, a közönség pedig hálás volt mindezért, tánccal és vastapssal honorálta mindezt.