A rock and roll örök – Scherer Péter meglepetéssel szolgált a közönségnek

Egy újabb kultikus filmet vetítettek le a filmklubban, a Fonyó Gergely által rendezett, zenésvígjátékot, a Made in Hungáriát, mely Fenyő Miklós életének egy meghatározó részét mutatta be. Mindezt tetézte, hogy Bigali elvtárs, azaz Scherer Péter Jászai Mari-díjas színész is eljött egy beszélgetésre, közönségtalálkozóra.

A fülbemászó dallamok, a fantasztikus poénok, a hatvanas évek szelleme, teljesen átjárta a kultúrházat. A népszerű színész szerénységével, közvetlenségével, jó humorával hamar belopta magát az emberek szívébe. Ráadásul hozott magával két forgatókönyvet, az egyik Jancsó Miklós rendezésében, Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, a másik pedig a Kontroll című filmé volt, továbbá olyan fotókat, amelyek számára kedvesek a mai napig. 
Bigali Árpád kerületi pártfelelős bőrébe bújt Scherer Péter a Made in Hungáriában. Elmondta, hogy casting nem volt, Tasnádi István forgatókönyvíró kifejezetten ráírta a szerepet. – Volt egy ruhapróba, kimentünk a Filmgyárba, felpróbáltam egy hatvanas évekbeli öltönyt, nyakkendővel. Alapjában véve tetszett, de eszembe jutott, hogy van olyan ruha, ami olyan, mint egy tenisztrikó, elől gombos, gumírozott nyaka van, csíkos, hosszú ujjú, és folyamatosan tapad az ember bőrére. Jól kibabráltam magammal, mert négy perc alatt beleizzadtam, ráadásul egy olyan tergál nadrágot is felvettem, mely a köldökömig ért, majd betűrtem az inget. Elválasztottam a hajamat, megnövesztettem a bajuszomat, és így már kifejezetten olyan „Bigalis” lettem – kezdte a film előzményeivel a népszerű színész, miközben fel és alá járkált, mutatva a nézőknek a ruhapróbát. Ők pedig hálásak voltak minden egyes poénért, hatalmasakat nevettek. A Made in Hungáriát nagy sikerrel vetítették Magyarországon. A bemutató hetében rögtön a toplista élére került, két hónap alatt kétszázezer néző látta. 2009 végére az év legnézettebb magyar filmje lett. Scherer Péter szerint a sikert nem lehet előre kiszámítani, őket is meglepte ez a hihetetlen népszerűség a film iránt. Ez nyilván köszönhető volt a jó poénoknak és a kiváló zenéknek, ugyanakkor az is jót tett a filmnek, hogy abban az évben nem jött ki még egy közönségfilm. 
A beszélgetés során kiderült, hogy Ajkán született, csodálatos gyermekkora volt, szerencsére többször lejárt a Balatonra, hiszen szülei 1969-ben Sajkodon vettek egy telket, mely a mai napig meg van. Számára nemzeti kincsünk maga a csoda, többször járt Csopakon, mindig is ámulattal tekintett a szép és rendezett községre. Ezután bemutatta a két forgatókönyvet, melyet a nézők is megtekinthettek. A Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, Jancsó Miklós által rendezett filmben, ő és Mucsi Zoltán játszották a főszerepet. Megmutatta, hogy az öt évvel ezelőtt elhunyt Kossuth-díjas rendező mennyire precíz volt, skicceket, feljegyzéseket biggyesztett egy-egy oldalra, óra és percre lebontva leírta, hogy ki, mikor érkezik, mi a szerepe, mit kell mondania. A Kontroll című film forgatókönyvében Antal Nimród rendező grafikákkal egészítette ki a történetet, hogy ezzel is segítse az operatőrök munkáját, minden egyes kamerabeállást lerajzolt. Három gyermeke van, kevés ideje jut a családjára, de igyekszik azokat hasznosan eltölteni. A közönségtalálkozó előtt elment Veszprémbe édesanyjához, hogy beszélgessen vele. Szeret a családjával utazni, de nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is, mert szerinte rengeteg gyönyörű hely van szép hazánkban. Leginkább a kerékpározással töltődik fel, ha teheti, a színházba is azzal megy.