5. nap - 2018.08.25.

A nap a kulturális örökség, a kulturális sokszínűség jegyében zajlott.

A közös reggeli elfogyasztása után a delegáció tagjait megtartották az interaktív előadásaikat a „Kulturális Örökség Európai Éve – 2018.” címmel. 
Az előadásokat követően a delegációk tagjai ellátogattak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Hegyestű-Geoparkba, ahol egy egyedülálló természeti képződményt, egy 5 millió éves vulkán belsejét tekinthetik meg a résztvevők. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A program célja volt, hogy a természeti értékek személyes megismerése, megtapasztalása tovább erősítse a résztvevők természeti környezet megóvása iránti elköteleződését. Ezután következett a Szigligeti vár, mely Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára. A Szigligethez kapcsolódó történelmi események felelevenítése mellett a korabeli lengyel, bolgár és romániai eseményeket is felidéztél a delegáció tagjai, így találtak kapcsolatot a négy nemzet történelme között. A közös történelmi és kulturális örökség csodálata és megismerése közelebb hozta a résztvevőket, megerősítette bennük az összetartozás érzését, a közös örökség, közös múlt és közös jövő tudatát. A piknik jellegű ebédet a festői szépségű tájban gyönyörködve költötte el a csoport.

A Csopaki Üdülőfaluba történő visszaérkezés és gyors felfrissülés után, faültetésre került sor a csopaki strandon, ahol Csopak község polgármestere mellett a vendég delegációk vezetői köszöntötték a megjelenteket. 
Ez után került sor az üzletemberek és önkormányzati képviselők találkozójára a Csopaki Polgármesteri Hivatalban. Beszéltek a jövőbeni gazdasági együttműködési lehetőségekről a turizmus, borászat és kereskedelem területén. Értékelték a találkozó eseményeit, és említést tettek a következő találkozó lehetőségéről.

A delegációk népdal és néptánc csoportjai gálaestet rendeztek, mely a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a Csopaki Üdülőfaluban került megrendezésre. A Gála estre érkező vendégek a delegációk fellépésein túl meghallgathatták a Frisson Együttes koncertjét, valamint megtekinthették a Csopak Táncegyüttes műsorát. A Sáner János Kertbarát Kör a Paloznak-Csopak Horgászegyesülettel közösen magyaros ételekkel készült, melyhez a csopaki pincészetek legjobb borait kínálták. A külföldről érkezett vendégek ezen az estén betekintést nyerhetnek a Magyar gasztrokultúra egy kis szeletébe. Ambrus Tibor polgármester úr átnyújtotta a delegáció vezetőinek és a delegáció tagjainak szóló, Csopak Község Önkormányzata által készített ajándékait. 
Ezt követően került sor a találkozó programjai során forgatott kisfilm levetítésére, kiértékelésére.