Kneipp féle mezítlábas ösvény

Csopak Község Önkormányzata, 4.971.055,-Ft csökkentett összegű, vissza nem térítendő, támogatást nyert, a Balaton Fejlesztési Tanács által, 2014 évben meghirdetett Vízparti és egyéb közösségi területek fejlesztésének támogatására kiírt pályázaton. Támogatás, a Balaton törvény által előírt, vízpart-rehabilitációs tervben szereplő parti sétányok és/vagy a hozzá közvetlenül kapcsolódó zöldterületek kialakítására, fejlesztésére volt igényelhető. A pályázat keretében, a csopaki Ifjúsági sétány egy szakaszának fejlesztésére volt lehetőség.

A fejlesztés során egy a Sport utcától a községi strand területéig terjedő szakaszon szabadidőpark, Kneipp-ösvény került kialakításra. A fektetett fa oszlopokkal szegélyezett mezítlábas ösvényen, eltérő anyagú felületek váltakoznak.  Különböző méretű kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok színesítik az ösvényt. A taposó Sport utca felőli szakaszán néhány fa akadály, egyensúlyozó gerendák, farönkök teszik próbára a látogatókat.  A Kneipp ösvény által körülölelt részeken 3-3 db szabadtéri fitneszeszköz, a sétány különböző szakaszain pedig 3 db asztal, két oldalán támla nélküli padokkal, 3 db hulladékgyűjtő, valamint további 4 db támla nélküli pihenőpad került elhelyezésre, melyből egy íves kialakítású. Az árnyékot 3 db háromszög alakú, bézs színű napvitorla biztosítja. A közönség tájékoztatására 1 db kétoldalú, 100x150 cm –es, valamint 1 db 60x80 cm-es hirdetőtábla került kihelyezésre. A kétoldalú tábla egyik felén a fitneszeszközök használatára vonatkozó tájékoztatás, a másik felén a Kneipp-ösvényről található rövid leírás. A kisebb tábla a beültetésre került sásliliomfajtákról és azok helyéről ad felvilágosítást. A fitnesz-park környékének megvilágítása, 3 db fotovoltarikus kandeláberrel történik.

 

A beruházás során parkosításra, növényültetésre is sorkerült. Az ösvénnyel párhuzamos kerékpárút északi felén 6 db mandulafa, 3 db földlabdás lombos fa,  140 db cserje, valamint 925 db évelő és félcserje került beültetésre, melyből a 21 féle sásliliom elhelyezése a Kneipp- ösvény területén történt. Az évelőágy valamint a már meglévő gyepes felületek elválasztása 117 fm, 100x25x5cm-es, szürke színű szegélykő beton sávalapba építésével történt. Füvesítésre 643 m2-en került sor.

 

A beruházás eredményeképpen, a korábban üresen álló önkormányzati terület hasznosításra került. Tervezési szempont volt a védett nádas érintetlenségének megtartása, a természeti környezet megóvása, hosszú távú fenntartása. Nyugat-Európában már igen nagy népszerűségnek örvendő Kneipp (mezitlábas) - ösvény került kialakításra szabadtéri fitneszparkkal, pihenőhelyekkel. A kialakított szabadidő park a már meglévő fejlesztéseket összekapcsolja (strand, kerékpárút, pihenők),  nem mindennapi élményt biztosítva számukra. A sétányrész természet közeli állapotának köszönhetően kiválóan alkalmas gyermekek és felnőttek számára a vízparti növény és állatvilág tanulmányozására, az ismeretek gazdagítására, ugyanakkor megadja a szabad mozgás lehetőségét is. A fitnesz park fiatal felnőttek és idősebbek számára egyaránt ajánlott, használatukkal a teljes testet átmozgató olyan mozgásformák végezhetőek, amelyeket nem áll módjukban gyakorolni a hétköznapok során. Az eszközök használata egyszerű és biztonságos, ingyenes edzéslehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek, emellett betegségmegelőző és szemléletformáló hatásuk is jelentős. A mezítlábas ösvényen különböző természetes felületű részek váltakoznak, eltérően masszírozva a talp reflexpontjait, természetes talpmasszásként serkentve a vérkeringést, anyagcserét, jótékony hatást gyakorolva az érfalak erősítésére. Az ösvényen kialakított fa akadályok, az egyensúlyérzéket fejlesztik. A sétány mellett kialakított pihenőpadok, asztalok biztosítják a teljes kikapcsolódást.


Az önkormányzat nagy gondot fordít a település virágosítására, a zöld felületek megóvására. A sétány zöldfelületeinek kialakításában is hangsúlyos szerepet kaptak a virágok, különösen a település arculatát meghatározó két mediterrán növény a levendula és a mandula. A sétányszakasz másik meghatározó növénye a sásliliom lett. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal egyetértésben, az önkormányzat egy, a Balaton környékén egyedülálló sásliliom fajtabemutató kialakításába kezdett. A pályázat eredeti tartalma szerint mind az Ifjúsági-, mind az Örkény sétányon sásliliom ágyások kialakítását tervezte. Ez a növény lenne hivatott összekötni szellemiségében a keleti és a nyugati sétányrészeket. A nyugati sétányszakasz kialakítására anyagi okok miatt nem került sor, de a keleti szakasz növénytelepítésével, szándékának megvalósításába az önkormányzat belekezdett. A település célja ezzel egyrészt, hogy a virágzás ideje egyfajta „virágünnep” legyen Csopakon, mely során az érdeklődők bővíthetik ismeretüket az által, hogy megismerkednek ezekkel a szép és kecses évelőkkel, másrészt, mint különleges turisztikai látványosság, még inkább idevonzza az idegenforgalmat.


A projekt megvalósításának eredményeképpen, Csopak keleti sétányszakasza kiteljesedett. Rendezett igényes környezet várja az idelátogatókat. A különleges, egyedi kínálat várhatóan a település turisztikai vonzerejét növelni fogja, ez által az itt eltöltött vendégéjszakák száma várhatóan növekedni fog. A turisztikai szezon remélhetően meghosszabbodik, mely gazdaságilag is kedvez a csopaki és a környékbeli települések vállalkozásai számára is, így gazdasági fenntarthatóságukat hosszútávon biztosítja.

Cím
Magyarország, 8229 Csopak, Ifjúság sétány
E-mail cím
marketing@csopak.hu