Halászbokor - Alsóörs és Csopak közéleti havilapja (2010. Május)

XX. évfolyam 2. szám 2010. május
Példa nélkül álló a csopaki szociális háló

Az elmúlt hetek viharos időjárása a csopaki növényvilágot is megviselte. Különösen szomorú látványt nyújtott a strand bejáratától nem messze lévő idős nyárfa, amit derékba tört az erős szél. Természetesen a képviselő-testület május 26-i ülésén is szóba került az időjárás, Ambrus Tibor

A képviselők elsőként meghallgatták Eszenyi Bernadett tájékoztatóját a strandi animációs program elmúlt két évi tapasztalatairól, a további tervekről. Vitathatatlan, hogy a foglalkozások révén élővé, mozgalmassá vált a strand, különösen népszerű lett a játszóház, más néven strandovi. Nem volt ritka az sem, hogy egyszerre 70-80 ember tornázott a vízben. Tervezik egy aerobic-maraton megrendezését, folytatják a csopaki kerékpáros túrákat. A különböző sportversenyeket több strandi vállalkozó támogatta. Bernadett egy „spinning-napot” is tervez, tíz csapat versenyezhet, ki tud többet tekerni az állókerékpárokon. Másodikként a testület a Csopak Településért Közalapítvány 2009. évi beszámolóját tárgyalta meg Szopkóné Saly Ágota kuratóriumi elnök előterjesztésében. Elismeréssel szóltak a közalapítvány kulturális és jótékonysági tevékenységéről, amelyhez jelentős anyagi támogatást kapnak a Kula Hungária Kft.-től. Ugyancsak kiemelkedő építő, szépítő, környezetvédő tevékenységük. Elég ha csak a pihenőhelyek vállalkozók segítségével történő kialakítására, a pályázati támogatással beszerzett és kiosztott komposztáló berendezésekre, játszóterek felújítására utalunk. „Példa nélkül álló a csopaki szociális háló, ehhez tartozik az új szociális támogatás is, amikor kedvezményes élelmiszervásárlási akciót indítanak. ”- mondta Ambrus Tibor , amikor Lénárt Józsefné bizottsági elnök ismertette a dr. Szántód Anita jegyző és Csomayné Leiker Lívia családgondozó által összeállított átfogó értékelést a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok csopaki ellátásáról, valamint a Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központ szakmai tevékenységéről. (Az előterjesztésekre később részletesebben visszatérünk, most csak néhány tényt idézünk fel.) Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült tavaly átlagosan 46 fő, rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban 10 fő. A helyi rendelet alapján iskolakezdési támogatást biztosítanak általános iskolásoknak (43 fő), középiskolásoknak 41 fő), főiskolai, egyetemi hallgatóknak 823 fő), 2009-ben ez a támogatás összesen 1 686 50 forint volt. Csopak képviselő-testülete által 2005-ben elfogadott bűnmegelőzési és közbiztonsági koncepció a célok között jelöli meg a gyermek és fiatalkori bűnözés csökkentését, a droghasználat és kábítószer-bűnözés megelőzését, a családon belüli erőszak megelőzését.
Védőoltás önkormányzati támogatással
A képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat segítséget nyújt a szülőknek abban, hogy a serdülő lányok részére elérhető legyen a méhnyakrák elleni védőoltás. A támogatással a 3 oltásból álló védelem anyagi terheit (egy adag vakcina ára 19900 Ft.) kívánják enyhíteni. Az oltás igénybevételére 24 család jelentkezett, közülük tizenkilencen a 14-19 éves korosztályba tartoznak, hárman 20-21 évesek, egy fő 25 éves. A szociális bizottság úgy döntött, hogy valamennyi jelentkező részére támogatást nyújt, 10 személy részére a teljes oltássor, 4 személy részére 2 oltás, 9 személy részére pedig 1 oltás költségét fedezik az egészségügyi alapból. A támogatott teljes oltási sor összköltsége több mint 935 ezer forint. Azok részére, akik nem kapnak teljes támogatást, az önkormányzat az utolsó kettő, illetve az utolsó oltást finanszírozza. (Az első oltás után egy hónappal kell beadni a másodikat, a harmadikat pedig fél évvel később.)
„… hogy jó legyen itt élni.”
A kellemetlen téli és tavaszi időjárás ellenére az eredeti határidőre pályázati támogatással gyakorlatilag befejeződött Csopakon az „Intelligens strand” beruházás. Az ünnepélyes avatáson Pál Béla országgyűlési képviselő, a KDRFT elnöke elismeréssel szólt a strand új, korszerű szolgáltatásairól, mint mondta, ez a létesítmény a közösségi élet színtere is. Ambrus Tibor polgármester avató beszédében utalt arra, hogy ezzel a beruházással mindenki gazdagodott, köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a megvalósításában. Az avatás alkalmából a nemzetiszínű szalagot Pál Béla, Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés alelnöke és Ambrus Tibor vágták el.
Borversenyek sorozatban
Az idei borversenyek között elsőként a Sáner János Kertbarát Kör gazdái minősíttették munkájuk „gyümölcsét” (erről korábban már beszámoltunk), majd májusban zajlott a községi, később a hegyvidéki borverseny. A községi minősítő versenyre 43 mintát küldtek be a borosgazdák, pincészetek. A zsűri meglehetősen szigorúnak bizonyult, nagyarany minősítést Tamás Ervin 2007-es Olaszrizlingje, egy-egy aranyat Nagy Bálint, valamint a Söptei Pince Olaszrizlingje kapott. Az 5 ezüst, 8 bronz mellett a többség oklevelet vehetett át Ambrus Tibor polgármestertől, aki örömmel állapította meg, hogy az Olaszrizling most is nagy arányban szerepelt a minták között. A zsűri két tagja, Horkay András és Szakáll Norbert miközben elismeréssel szóltak a többségében jó minőségű borokról, a hibákat a hordók, a borok pincei kezelésében látták. Tóth Gyula alpolgármester bejelentette, hogy a társadalmi zsűri véleménye alapján a Közönség Nagydíját Nagy Bálint 2009-es Olaszrizlingje és Az év Borosgazdája címet pedig Nagy BálintA Csopak és Környéke Hegyközség versenyére 89 bort neveztek be, a minősítést Kulka Gábor borászati főfelügyelő vezetésével végezték. Itt 20 arany, 47 ezüst és 20 bronzérmes oklevelet osztottak ki. Az év bortermelője címet a Szent Donát Pincészetnek, az Év Olaszrizlingje díjat a Söptei Pincészetnek ítélték oda.
Elsősegélynyújtó tanfolyam
Az elmúlt évben az általános iskola költségvetéséből finanszírozták a 8. osztályosok részére indított egészségügyi, elsősegélynyújtó tanfolyamot. A résztvevők sikerrel teljesítették az ezt követő vizsgakövetelményeket. Idén annyiban változott a helyzet, hogy a Csopak Településért Közalapítvány vállalta fel és vállalja a jövőben is a tanfolyam költségét. A Vöröskereszt által szervezett vizsga díját azonban a szülőknek kell fizetni.
Az alsóörsi és a csopaki önkormányzatok lapja.Felelős szerkesztő: JUHÁSZ FERENC Kiadja: Presscomp 2000 Kft. Hirdetéseket magánszemélyek,vállalkozók, közületek Alsóörsön és Csopakon a polgármesteri hivatalok címén adhatnak fel.