4. nap - 2018.08.24.

A közös reggelit követően a nap az Európai Unió jegyében telt.

A délelőtt folyamán három egymást követő interaktív előadáson vettek részt a delegáltak képviselői.  
Az első előadás az EU alapvető értékeinek bemutatásra és megvitatásra épült, mint béke, méltóság, szabadság, egyenlőség, szolidaritás, jólét. Szóba került a terrorizmus és az ellene folyó harc, a közös védelempolitika. Továbbá az is, hogy hogyan lehet feloldani, ha az egyes alapértékek összeütközésbe kerülnek egymással: például szabadság és egyenlőség konfliktushelyzetei a mindennapi életben.  
A második, az Európai Integráció történetét bemutató előadás során a résztvevők megismerhették az egységes Európára vonatkozó történelmi kísérleteket transznacionális szempontból, majd részletes előadást hallhattak az Európai Unió II. Világháború utáni történetéről: Montanunio, Euratom, EGK, bővítési lépések, Maastrichti Szerződés, közös valuta. A BREXIT kapcsán az euroszkeptikusok érvei is bemutatásra és megvitatásra kerültek. Vitafórum keretében áttekintésre kerültek az Európai Unió jövőjével kapcsolatos elképzelések.

A harmadik, egyben a délelőtt utolsó előadása az elmúlt évek Európáját sújtó válságai (mint pl. gazdasági, pénzügyi, migrációs problémák, természeti katasztrófák, környezetszennyezési válságok) során tapasztalt több irányú segítségnyújtásról, társadalmi szerepvállalásról szólt. 
„Szolidaritás válság idején - önkéntes civilek szerepe” címmel a vendéglátó település Szőlőszem Nagycsaládosok Egyesülete saját tapasztalatait és gyakorlatát osztotta meg a résztvevőkkel. Bemutatásra került, hogy hogyan tudott és tud segíteni a sokszor szegénysorban élő nagycsaládosokon - önkéntes alapon és önzetlenül.

Közös ebéd közben a résztvevők kötetlen formában egymás között megvitathatták a délelőtti programokon elhangzottakat.

Ezt követően a delegáció tagjai a csopaki strandra mentek ahol megtartották a Testvérváros Olimpiát. A Csopak Sport Egyesület, a lengyel Grupa Sportklub a Kavarnai és Szovátai Sport Klub közösen szerveztek sportvetélkedőt a delegációk részére: foci és vízi bicikli versenyt. Minden nemzet állított ki csapatot. Minden csapat játszott a másik ellen, nagyon szoros mérkőzéseknek lehettek tanúi az érdeklődők. Minden versenyszám jó hangulatban telt. A játékos versenyek győztesei díjazásban részesültek. A program zárásaként a résztvevőket Csopak Község Önkormányzata a strandon megvendégelte, pizza, gyros és lángos közül lehetett választani.

A délutáni program keretében a gyerekek kísérőikkel a Balatonfüredi Aquva parkba látogattak, ahol hullámfürdő, wellness medencék, élménymedencék várták őket. 
A felnőttek részére pedig folytatódott a Csopaki Üdülőfaluban az előadássorozat.

A nap második felében öt előadásblokkon vettek részt a delegáltak. 
Az első előadás alkalmával, a Belügyminisztérium képviseletében előadást hallgathattak a "Demokrácia, egyenlőség, erőszakmentesség, migráció az Európai Unióban" témakörben. Szó esett az EU-s demokratikus intézményrendszer működéséről, a választópolgárok egyenlőségéről, az erőszakmentes érdekérvényesítés demokratikus lehetőségeiről. Bemutatásra került a migráció megítélése, kezelése az egyes országokban és az is, hogy az EU-ban milyen megoldási javaslatok merültek fel a migrációs válság kezelésére. Az előadás a kérdésekre adott válaszokkal zárult. 
A programblokk második elemeként, a Csopaki Polgári Kör nevű civil szervezet közreműködésével az Európai Bizottság egyik biztosától elhangzott interpretáció alapján, az Európai Unió előtt álló jelenlegi kihívásokról és az európai integráció jövőjéről hangzott el előadás, melyet vitafórum, eszmecsere követett.

A harmadik előadás az európai országok sokszínűségéről és történelmi egymásrautaltságáról szólt. A negyedik előadást Szováta delegációja tartotta az Európai Unió Tanácsának (Miniszterek Tanácsa)

felépítéséről és működéséről, hangsúlyozva az intézmény demokratikus rendszerben betöltött szerepét. Egy környezetvédelmi példán keresztül bemutatásra került a Tanács működési mechanizmusa a Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsának működése révén. 
Végezetül jócskán az estébe nyúlva, Kavarna delegációja tartott előadást az Európai Bíróság felépítéséről, működéséről és hatásköréről. 
A programmal párhuzamosan a Kavarna delegációja készítette el tradícionális ételeit, a gasztrokulturális örökség jegyében.