3.nap - 2018.08.23.

A közös reggeli, valamint a napi programok áttekintése után a delegációk Tihanyba utaztak, ahol a vendégek először megtekinthették a Tihanyi bencés Apátságot, és az onnan nyíló gyönyörű panorámát. A program a belső tónál folytatódott, ahol először előadás keretén belül megismerkedhettek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Tihanyban található egyedülálló természeti értékeivel. A délelőtt további részében a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpont megtekintése volt a program, amely minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatta be Magyarország egyik legszebb tájegységét, a Tihanyi-félszigetet: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. Az interaktív elemeket felvonultató programot követően.

A delegációk útja a Magyar Tudományos Akadémia Limnologiai Kutató Intézetbe vezetett, ahol ahol Prof. G-Tóth László igazgató interaktív előadást tartott a Balaton élővilágáról és az élővizek védelmének fontosságáról és a kapcsolódó kutatás-fejlesztési projektekről. Bemutatásra kerültek a vízvédelmi célokra elérhető EU-s pályázati lehetőségek. A résztvevők megtudhatták, hogy, mint egyszerű EU polgárok mit tehetnek az élővizek védelméért. Meghallgatták az intézet történetét és megtekintettek egy tudományos tevékenységét bemutató kisfilmet.

Az intézeti látogatás után hajóval átutaztak a delegáltak Balatonfüredre. A hajózás során, a programfelelős Nők a Balatonért Egyesület képviselője beszámolt a résztvevőknek arról, hogy az Egyesület és Csopak Községe milyen erőfeszítéseket tesz a Balaton vizének védelme érdekében. Az előadás keretében a szennyvízkezelés, a hulladékgyűjtés a turizmus környezeti veszélyeinek kezelése és a szemléletformálás terén tett erőfeszítéséket ismerhették meg a résztvevők.

Ezt követően Balatonfüreden a vendégek séta keretében megismerkedhettek Balatonfüred gyönyörű történelmi városrészével, miközben áttekintésre kerülnek a fontos helyi történelmi események, bemutatva a kapcsolatot a korabeli lengyel, bolgár és romániai történelmi eseményekkel, személyekkel. A séta során ellátogattak a Vaszary-villába, majd a kikötőt és a Tagóre sétányt útba ejtve, a Paloznak-Csopak Horgászegyesület szervezésében meglátogatták az újonnan átadott BODORKA Balatoni Vízivilág Látogató Központot (Balaton Akvárium), ahol észtvevők testközelből ismerkedhettek meg a Balaton élővilágával. 
A Füredi program célja a környezetvédelmi célok mellett, - az Európai Kulturális Örökség Éve miatt - a magyar épített kulturális örökség megismertetése volt. 
A szálláshelyre történő visszaérkezés után, Myslenice városa interaktív előadást tartott az Európai Parlament működéséről és felépítéséről. Környezetvédelmi törvényjavaslat példáján keresztül áttekintésre kerültek az Európai Parlament döntési mechanizmusai. Az EU-s döntéshozatali rendszer megismerése révén a résztvevők könnyebben megérthették, hogy az ő akaratuk hogyan juthat érvényre az európai intézményeken keresztül. Az előadás jelentős mértékben hozzájárult a résztvevők demokratikus tudatosságának formálásához.

A programmal párhuzamosan a myslenicei Nyugdíjas Klub közreműködésével tradícionális Lengyel ételkülönlegességek készültek. A gasztrokulturális örökség megismertetése fontos volt az Európai Kulturális Örökség Évének (2018) szempontjából is.

A vacsorát követően érdekes interaktív csillagászati bemutatón vettek részt a delegáció tagjai. A program, a kedvezőtlen időjárás miatt a tervezett Madárles helyett, a Csopaki Üdülőfalu nagyteremben került megrendezésre. A résztvevők megismerkedhettek a globális felmelegedés környezetszennyezési okaival, illetve az EU milyen intézkedésekkel küzd a globális felmelegedés ellen. Áttekintést kaptak arról, hogy a hétköznapi emberek hogyan tehetnek a globális felmelegedés ellen. A program keretében kvíz játékra is sor került „Ki tud többet a globális felmelegedésről és annak hatásairól?” témakörben.