2. nap - 2018.08.22.

Közös reggeli során a napi programok pontosításra kerültek. A reggeli után a delegációk ellátogattak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságába, ahol a Balaton-felviédki Nemzeti Park osztályvezetője interaktív előadást tartott az EU környezetvédelmi szakpolitikájáról: Hogyan fejlesszük fenntartható módon a vállalkozásokat? Hogyan őrizzük meg közben sértetlenül a természeti környezetet? Mi ebben a Nemzeti Parkok szerepe? Mik az EU főbb vonatkozó jogszabályai? Bemutatásra került, hogy hogyan működik az Európai Unió szakpolitikai rendszere, ezen belül hol helyezkedik el a környezetvédelmi szakpolitika, milyen elvek mentén szerveződik, mik a céljai és hogyan ösztönzi a tagországokat a környezetvédelem helyzetének javítására. Az előadás interaktív volt, így a résztvevők személyesen elmondhatták saját álláspontjukat. 
Ezt követően megismerkedhettek a résztvevők az Igazgatóság épületéül szolgáló Angolkisasszonyok Nyaralójának rövid történetével, valamint az Igazgatóság jelenlegi tevékenységével.

A Parkban tett séta után a résztvevők a Nosztori Kalandparkba mentek ahol a gyerekek és a felnőttek egyaránt kipróbálhatták az élménypart játékait. 3,5 ha-on a szabadidős játékok végtelen sora fogadta a delegációt, ahol minden korosztály megtalálta a számára ideális szabadidős tevékenységet, aktív környezetben. A programot interaktív beszélgetés és kvízjáték zárta, mely az egészséges életmódról, mozgás-sportolás fontosságáról szólt. 

A finom közös ebéd elfogyasztása után a csoportok a veszprémi Kittemberger Állatkertbe látogattak a Szőlőszem Nagycsaládosok Egyesületének kíséretében. Az egész napos programot nyújtó állatkerti séta bármely korosztály részére kellemes kikapcsolódást jelentett, ahol felfedezhették az állatok csodálatos világát és találkozhattak a legújabb kedvencekkel. Az állatkerti sétát kvíz és interaktív beszélgetés zárta ahol a gyerekek bevonásával összegezték a látottakat, szó esett a klímapolitikáról, környezetvédelemről,  az állatok és a természetes élőhelyek védelmének fontosságról ill. ezek EU-s vonatkozásairól is. A nap folyamán elkezdődött a környezetvédelmi kisfilm készítése is.

Késő délután interaktív előadás keretében a Csopaki Üdülőfaluban, Csopak képviseletében bemutatásra került az Európai Bizottság működése, felépítése, feladatai, főbb jellemzői. Az előadás célja az volt, hogy az EU-s döntéshozatali rendszer megismerése révén tudatosabb és elkötelezettebb polgárokká váljanak a résztvevők.

Az esti órákban nemzetek konyhája bemutatót tartottak a delegációk a jellegzetes nemzeti ételeikből. Az estre érkező vendégek megkóstolhatták a különlegesebbnél különlegesebb falatokat, étel különlegességeket. A résztvevők megkaphatták az ételek receptjeit, ill. sütés-főzés közben lehetőség nyílt arra is, hogy eltanulhatják egymástól az ételek elkészítésének mesterfogásait. Ezt követően a Csopak Sport Egyesület szervezésében, a Tázló Együttes jóvoltából egy Moldáv táncház keretén belül a csángó zene energikus és magával ragadó táncritmusaival és lírai dalaira együtt táncolhattak a nemzetek.