Szem nem maradt szárazon – ismét zajos sikert aratott a csopaki Asszonyfarsang

Tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a település kultúrházában az Asszonyfarsangot, a Csopak-Paloznaki Református Asszonykör és a Nők a Balatonért Egyesület csopaki csoportja szervezésében és előadásában. 

Tislér Gézéné Akócsi Katalin a Református Asszonykör és Tarnai Dezsőné a NABE csopaki csoportjának a vezetője köszöntötte a szép számú érdeklődőt. Az egész mulatság 2000-ben kezdődött a Gyülekezeti Házban a református asszonyok részvételével, rá három évre csatlakoztak hozzájuk a NABE-s hölgyek. A rendezvény idővel kinőtte magát, olyan nagy sikere lett, hogy 2004-től már a kultúrházban rendezik meg az Asszonyfarsangot. 
Temesvári Pelbárt már a 15. században írt a dunántúli falvak asszonyainak erről a szokásáról. A fehérnépek közös összejövetelén a férfiak nem vehettek részt. Az asszonyok számára mindez, az év folyamán az egyetlen alkalmat jelentette, amelyet néhány órára, esetleg egy napra, éjszakára megszakítva, mulatozással, tánccal, vigalommal töltöttek el. Az összejövetel színhelye rendszerint valakinek a háza, pincéje volt.
1970-ben, amikor a Tislér lelkész házaspár Csopakra költözött, akkor elmesélték nekik, hogy a húszas években, milyen színdarabokat adtak elő a falusi emberek. Akócsi Katalin ezeket és a falusi komédiákat összegyűjtötte az elmúlt tizennyolc év alatt, de az utóbbi időkben egyre inkább belekeveredtek a polgári történetek és komédiák is. 
Vasárnap délután a Csopak-Paloznaki Református Asszonykör tagjai mutatták be Nóti Károly, Majd a Jegenye és a Lélekidomár bohózatokat, ezt követően pedig Móricz Zsigmond Kvitt című falusi vígjátékának előadásával fokozták a hangulatot. Közben verseket adtak elő Heltai Jenőtől és Arany Jánostól, míg a színpadot átrendezték. A Nők a Balatonért Egyesület csopaki csoportja vidám versekkel debütált, majd az Egyszer egy királyfi dramatizált népi játékkal léptek színre, segítségükre volt Steinhausz Gergő 7. osztályos tanuló, aki furulyán kísérte az eseményt.
A legvégén közös mulatozásba kezdtek az asszonyok, a tánckoreográfiát Bácsi Gabriella tanította be nekik. A közönség együtt énekelt a szereplőkkel és vastapssal jutalmazta a felejthetetlen vasárnap délutánt. Ezután következett a szeretetvendégség, melyhez a Mandulavirág Óvoda fánkkal, pogácsával és szendvicsekkel, míg a helyi asszonyok ízletes süteményekkel járultak hozzá. Természetesen a finom csopaki olaszrizling is előkerült, a helyi borászok adományaiból, hogy a baráti beszélgetés még oldottabb legyen. Vidám tombolasorsolás zárta a mulatságot.